Warenwetmiddelen, zoals kruidenpreparaten, vitaminen en andere gezondheidsproducten, vallen onder het Warenwetbesluit en zijn niet geregistreerd als geneesmiddelen

Steeds meer mensen gebruiken warenwetmiddelen, vaak met de misvatting dat deze producten geen bijwerkingen hebben. Maar ook in het afgelopen jaar ontving Bijwerkingencentrum Lareb verschillende meldingen van bijwerkingen. De meeste meldingen betroffen multivitaminepreparaten, warmtesmeermiddelen en producten met rode gist rijst.

Warenwetmiddelen, zoals kruidenpreparaten, vitaminen en andere gezondheidsproducten, vallen onder het Warenwetbesluit en zijn niet geregistreerd als geneesmiddelen. Deze producten, vaak gekocht bij drogist, supermarkt, via internet of de apotheek, kunnen bijwerkingen geven.

Veiligheidsnormen
De consument moet er op kunnen vertrouwen dat warenwetmiddelen veilig zijn. Zo zijn er limieten vastgesteld voor de veilige inname van vitamines en mineralen. Verkeerd gebruik kan echter soms grote gevolgen hebben. Het blijft belangrijk om de aanbevolen doseringen en gebruiksvoorschriften te volgen. Het jaaroverzicht van Lareb over bijwerkingen na gebruik van warenwetmiddelen in 2023 onderstreept dit belang.

Illegale producten
Af en toe ontvangt Lareb ook meldingen op illegale producten. Deze illegale producten worden zonder de vereiste vergunningen en kwaliteitscontroles verkocht, wat het risico op vervalsingen en verontreinigingen vergroot. Verder is de samenstelling vaak niet bekend. Het gebruik van illegale producten kan nadelige gevolgen hebben.

Lees hier meer over in het jaarrapport “Overzicht meldingen Warenwetproducten 2023”.

Bron: Lareb