Lareb heeft onderzoek gedaan naar het aantal huisartsenbezoeken voor DVT en longembolie (hierna: veneuze trombose) na een coronavaccinatie
Bij de vector coronavaccins van AstraZeneca en Janssen is veneuze trombose een bekende bijwerking. Bij de mRNA coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is een mogelijk verband nog onduidelijk, dit blijkt ook uit internationaal onderzoek.
Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Diep veneuze trombose (DVT) komt voor in de aderen en dan meestal in de benen. Wanneer een stolsel terechtkomt in de longen, is er sprake van een longembolie.
Onderzoek huisartsenbezoeken
Lareb heeft onderzoek gedaan naar het aantal huisartsenbezoeken voor DVT en longembolie (hierna: veneuze trombose) na een coronavaccinatie. Daarbij is gebruik gemaakt van de huisartsendatabases van het Nivel (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn) en PHARMO (PHARMO’s GP data). Dit onderzoek liet een stijging zien in het aantal huisartsenbezoeken voor veneuze trombose na zowel de mRNA als de vector coronavaccinaties. Deze stijging was met name te zien onder mannen, 12-60 jarigen en vrouwen die hormoonbevattende anticonceptiemiddelen en hormoonsuppletie gebruiken.
Onderzoek met LUMC
Een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Lareb laat een verhoogd risico zien op veneuze trombose, met name bij mensen onder de 60 jaar na het coronavaccin van AstraZeneca en Janssen (niet statistisch significant). Er werd geen verhoogd risico gezien op veneuze trombose na het Pfizer/BioNTech coronavaccin. Dit was wel het geval bij mensen boven de 60 jaar na vaccinatie met het Moderna coronavaccin. Maar in deze groep is dit waarschijnlijk veroorzaakt door andere risicofactoren voor veneuze trombose.
Internationaal onderzoek
Uit de meeste internationale onderzoeken is ook gebleken dat het risico op veneuze trombose verhoogd is bij de vector coronavaccins. De onderzoeken spreken elkaar hierin tegen als het gaat om de mRNA coronavaccins. Lees hier meer over in onze informatiepagina.
Bron: Lareb