Uit onderzoek blijkt dat er niet meer huisartsenbezoeken waren voor menstruatiestoornissen na coronavaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving veel meldingen over menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Hevige menstruatiebloeding staat in bijsluiter van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax). Uit onderzoek blijkt dat er niet meer huisartsenbezoeken waren voor menstruatiestoornissen na coronavaccinatie.

Lareb onderzocht het aantal huisartsenbezoeken in 2021 van 631.802 vrouwen tussen 12 en 49 jaar. Daarbij is gebruik gemaakt van de huisartsendatabases van het Nivel (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn) en PHARMO. Het aantal bezoeken aan de huisarts voor menstruatiestoornissen een half jaar na coronavaccinatie is vergeleken met de periode die daarbuiten valt.

Geen stijging in huisartsenconsulten voor menstruatiestoornissen
Het onderzoek liet zien dat over het algemeen vrouwen niet vaker de huisarts bezochten voor menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Alleen onder 12- tot 14-jarigen was het aantal huisartsbezoeken wel hoger. Hierbij ging het om de volgende klachten: het (lang) uitblijven van de menstruatie, weinig of kortdurend bloedverlies en onregelmatig of vaker menstrueren. Jonge meiden die net menstrueren (of hun ouders) kunnen menstruatiestoornissen als meer verontrustend ervaren. Hierdoor kan het zijn dat zij eerder naar de huisarts gaan dan de oudere leeftijdsgroepen.

Op basis van deze resultaten kan er echter geen conclusie worden getrokken over het verband met de coronavaccinatie. Het kan namelijk zijn dat deze groep nog niet menstrueerde voor de coronavaccinatie. Hierdoor is het verschil tussen aantal huisartsbezoeken voor en na de coronavaccinatie niet goed vast te stellen.

Lees hier meer over het onderzoek en de resultaten.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Niet meer huisartsenbezoeken voor menstruatiestoornissen na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 26 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!