Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft 3 procent aan dat ze tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks hebben gehad met een losse partner.

Zij lopen daarmee risico op een soa en hiv. Dit risico is het hoogst onder twintigers. Zij geven aan dat ze zich ook het vaakst laten testen op hiv en soa. Homoseksuele mannen laten zich vaker testen op hiv en soa dan heteroseksuele mannen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 van het CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland.

Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner. Twintigers lopen het vaakst risico op soa en hiv: voor 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen 20 en 30 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner zonder dat er een condoom werd gebruikt.

Twintigers doen vaker hiv- en soa-test
Van de Nederlanders heeft 4 procent het afgelopen jaar een hiv-test laten uitvoeren, 5 procent heeft een soa-test ondergaan. Mannen en vrouwen laten zich even vaak testen op hiv. Vrouwen laten zich wel vaker testen op een soa dan mannen (respectievelijk 6 procent en 4 procent). Vergeleken met andere leeftijdsgroepen laten twintigers zich het vaakst testen: 11 procent heeft zich het afgelopen jaar op hiv laten testen en 14 procent op een soa. Twintigers hebben het laatste jaar vaker meer dan één sekspartner gehad dan personen ouder dan 30 jaar. Mensen die bij het laatste sekscontact risico liepen op een hiv en soa laten zich vaker testen op hiv en soa. Van de mensen die bij het laatste sekscontact onbeschermde seks hadden, heeft 21 procent zich laten testen op hiven 31 procent op een soa.

Tweede generatie niet-westerse migranten vaker getest op hiv en soa
Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond en van de tweede generatie hebben vaker meerdere sekspartners gehad in het afgelopen jaar dan andere Nederlanders. Ook laten ze zich vaker testen op hiv en soa. Zo geeft 15 procent van de betrokkenen in deze groep aan getest te zijn op soa en 10 procent op hiv. Dit verschil blijft ook bestaan wanneer gecorrigeerd wordt voor de relatief grote groep jongeren onder de tweede generatie niet-westerse migranten.

Mannen die seks hebben met mannen laten zich vaker testen
Mannen die seks hebben met mannen hebben het afgelopen jaar vaker meer dan één sekspartner gehad dan heteroseksuele mannen. Ze laten zich ook vaker testen op hiv en soa. Ongeveer één op de vijf homoseksuele mannen heeft zich laten testen op hiv of soa. Dit is zesmaal zo vaak als heteroseksuele mannen.

Ruim 9.000 respondenten hebben in 2016 meegedaan aan de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van CBS in samenwerking met het Consortium Leefstijlmonitor.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!