(advertentie)

Openbare apotheken verstrekten vorig jaar 231 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel dat tot het basispakket behoort.

In 74,1% van de gevallen ging het daarbij om een generieke variant. In 2015 was dat nog 72,4%. De substitutiegraad daalde in 2016 door tijdelijke positionering van een generieke variant van omeprazol als spécialité. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Het aantal verstrekkingen van generieke receptplichtige geneesmiddelen nam in 2016 met 5 miljoen toe tot 172 miljoen, een stijging van 3%. Een generiek geneesmiddel is een merkloze variant van een spécialité dat op de markt mag worden gebracht als het patent van het spécialité is verlopen. De kosten van generieke geneesmiddelen zijn doorgaans veel lager dan die van spécialités.

Zo maken generieke geneesmiddelen 74,1% van alle receptplichtige geneesmiddelverstrekkingen uit, maar zijn ze slechts verantwoordelijk voor 16,8% van de geneesmiddelkosten die apothekers vorig jaar in rekening brachten bij de zorgverzekeraars. Een behandeling met een generiek middel kost gemiddeld € 2,57 per maand.

Substitutiegraad

Vorig jaar nam de substitutiegraad voor het eerst sinds jaren af, van 97,1% in 2015 tot 96,4% vorig jaar. Met de substitutiegraad wordt de mate bedoeld waarin apothekers een generiek geneesmiddel verstrekken als er een keuze is tussen merkloze geneesmiddelen en spécialités. Als zo’n keuze kan worden gemaakt spreken we van multisource geneesmiddelen. Geneesmiddelen waarvan alleen spécialités beschikbaar zijn worden singlesource geneesmiddelen genoemd.

Apothekers zijn echter niet altijd vrij om bij multisource geneesmiddelen voor een generieke variant te kiezen, want soms wijzen zorgverzekeraars een spécialité aan binnen hun preferentiebeleid. Bovendien hebben pa-tiënten het recht om vanwege medische noodzaak een ander geneesmiddel te gebruiken dan wat preferent is aangewezen. Dat kan dan een spécialité zijn. Verder doet zich bij pregabaline de situatie voor dat apotheken het spécialité Lyrica moeten verstrekken als het middel wordt voorgeschreven voor de indicatie neuropathische pijn, omdat tot medio 2017 het patent op deze indicatie nog berust bij Pfizer, de leverancier van Lyrica.

Ogenschijnlijke daling

De daling van de substitutiegraad in 2016 kan geheel worden verklaard doordat een generieke variant van maagzuurremmer omeprazol gedurende de eerste helft van 2016 als spécialité in de G-Standaard was opgenomen. De oorzaak van de vermelding als spécialité is dat de leverancier voor deze generieke variant de ‘fantasienaam’ Omecat gebruikt en dat geneesmiddelen met een ‘fantasienaam’ in de G-Standaard automatisch het kenmerk spécialité krijgen.

Op verzoek van de leverancier kan dat kenmerk worden gewijzigd in generiek. Zo’n kenmerkwijziging heeft voor Omecat halverwege 2016 plaatsgevonden.

Als Omecat – dat in 2106 door een aantal zorgverzekeraars als preferent is aangewezen – het gehele jaar als generiek product in de G-Standaard zou zijn opgenomen, dan zou de substitutiegraad in 2016 evenals in 2015 uitgekomen zijn op 97,1%.

Bron: SFK

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-05-17

Relevante artikelen ...

Apotheker mag een magistrale bereiding declareren Apothekers moeten uiteraard wel voldoen aan de inhoudelijke criteria voor magistrale bereidingen Apothekers mogen ook apotheekbereidingen declareren ... Anders Mon, 20 Jul 2020, 18:29:38
Invoer medische producten gegroeid Nederland was in 2019 de vijfde importeur van medische goederen in de wereld In het eerste kwartaal van 2020 importeerde Nederland voor 8,7 miljard e... Anders Mon, 04 May 2020, 09:23:30
Minder medicijnen in het milieu door retourbox via de supermarkt Veel overtollige medicatie komt dagelijks in ons milieu terecht Vanaf 20 december 2019 kunnen inwoners van Breda en haar randgemeenten overtollige me... Anders Mon, 23 Dec 2019, 14:35:27
Minder dan 50.000 keer medicinale cannabis verstrekt Aan het toenemende gebruik van medicinale cannabis lijkt definitief een einde gekomen Openbare apotheken verstrekken in 2019 naar verwachting zo’n 5%... Anders Thu, 19 Dec 2019, 13:51:20
Hulp door drones bij medisch transport Erasmus MC en Sanquin onderzoeken samen met de ANWB, PostNL en technologiepartners hoe drones ingezet kunnen worden Erasmus MC gaat samen met enkele ... Anders Fri, 22 Nov 2019, 11:38:37
Voorzichtig met gebruik medicijnen en voedingssupplementen De kennis over het tegelijk gebruiken van medicijnen en supplementen laat vaak te wensen over Gebruikers van medicijnen moeten alert zijn op mogeli... Anders Fri, 19 Jul 2019, 17:28:50