De kans op hooikoortsklachten is tijdens het hemelvaartweekend erg groot.

Dit is de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het LUMC. Door het zomers warme en zonnige weer bloeien grassen komende tijd massaal en wordt zeer sterk allergeen pollen verspreid. Doordat het droog blijft neemt de hoeveelheid pollen in de lucht sterk toe. De piekperiode van het graspollenseizoen begint dit weekend en duurt normaal tot begin juli. Luchtvervuiling versterkt komende dagen de kans op klachten.

De afgelopen weken zijn de grassen in bloei gekomen en namen de graspollenconcentraties in de lucht langzaam toe (zie de dagelijkse pollentellingen op LUMC.nl/pollen). Maar door het aanhoudende mooie weer zullen steeds meer grassen in bloei komen, waardoor de pollenconcentraties in de lucht de komende dagen flink zullen toenemen.

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders klachten. Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Het pollen van deze planten is licht tot matig allergeen en veroorzaakt bij minder mensen klachten.

Op Hemelvaartsdag waait de wind nog uit het noorden tot noordwesten en kan men op de stranden schone zeelucht inademen. Doordat het al sinds afgelopen zondag geheel droog is komt in het binnenland al erg veel pollen in de lucht voor.

Aanvoer van pollen uit Duitsland en België
Vrijdag draait de wind naar het noordoosten en zaterdag en zondag waait de wind uit zuidoostelijke richting. Er wordt dan geen schone zeelucht meer aangevoerd, maar bovenop het pollen dat in eigen land wordt geproduceerd komt dan de aanvoer van pollen uit onze buurlanden.

Zondag is kans op een lokale onweersbui, maar de meeste plaatsen houden het droog. Een lokale bui zal slechts tijdelijk verlichting van de situatie geven, omdat vanuit andere plaatsen al snel weer veel pollen zal worden aangevoerd en het gras met wat extra bodemvocht alleen maar beter zal bloeien.

Slechte luchtkwaliteit vergroot kans op klachten
Door het droge, zonnige en warme weer wordt de luchtkwaliteit komende dagen steeds slechter. Uit onderzoek blijkt dat slechte luchtkwaliteit hooikoortsklachten kan versterken. Dit komt doordat allergenen (het deel van het pollen dat de allergische reactie veroorzaakt) zich kunnen hechten aan fijnstofdeeltjes. Via deze fijnstofdeeltjes komen de allergenen dieper in de longen terecht. Daarnaast zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging. Voor mensen met hooikoorts geldt hierdoor extra dat het bij luchtvervuiling belangrijk is om rustig aan te doen.

Volgende week blijft hooikoortssituatie ongunstig
Na het weekend valt soms een regen- of onweersbui, maar het grootste deel van de tijd blijft het droog en kan de pollendruk flink oplopen. Het wordt in de loop van de week minder warm, maar met maxima rond 21 graden, regelmatig zon en een enkele bui is het groeizaam weer. De piekperiode van graspollen loopt naar verwachting van de Pollenplanner op Allergieradar.nl nog tot eind juni in het zuiden van het land en tot half juli in het noorden van het land.

Bron: Weeronline

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-10-20

Relevante artikelen ...

Met Pasen pollen in de lucht Vooral de berk zal in de komende dagen en weken hooikoortsklachten veroorzaken Voor mensen met hooikoorts breekt een minder fijne tijd aan. De eers... Anders Thu, 01 Apr 2021, 17:55:21
Hooikoortsseizoen zo goed als afgelopen Alleen kan de alsemambrosia nog bloeien Het reguliere hooikoortsseizoen is bijna voorbij. De grassen zijn grotendeels uitgebloeid en ook de bloeiperi... Anders Tue, 08 Sep 2020, 05:48:49
Hooikoorts klachten zorgen voor verwarring met klachten COVID-19 Door de extreem zachte winter komt de natuur zeer vroeg tot bloei en staat het hooikoortsseizoen van de berk al voor de deur Door het aanhoudende zac... Anders Mon, 16 Mar 2020, 16:33:32
Sneeuwvlokken zien we niet met kerst, maar oppassen voor hooikoorts Al met Kerst en met Oud en Nieuw is er kans op hooikoorts Door het zeer zachte decemberweer komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Omdat ... Anders Sat, 21 Dec 2019, 13:25:16
Hooikoortsseizoen vroeg begonnen De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maart, ruim een maand eerder dan in voorgaande jaren Hooikoortspatiënt... Anders Thu, 11 Apr 2019, 08:39:21
Omzet hooikoortsmedicatie geeft pieken Het gaat hier om medicatie in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels die zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar is. Hooikoortspatiënten heb... Anders Tue, 12 Jun 2018, 13:58:20