Hooikoorts komt voor bij 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking.

Heb jij last van hooikoorts, dan ben je niet alleen. Hooikoorts komt voor bij 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking. Daarmee is het een zeker niet te onderschatten allergie. Wie last heeft van deze allergische rhinitis, is allergisch voor het stuifmeel van sommige bloeiende grassen, planten en/of bomen. Waardoor jeuk- en traanogen, jeuk- en/of loopneus, juist een verstopte neus, niesbuien, jeukend gehemelte, prikkelhoest en benauwdheid opspelen. Symptomen die vooral voorkomen van april tot en met augustus.

Reactie lichaam op pollen
De pollen zijn dus de veroorzakers van de hooikoorts, maar waardoor reageert het lichaam hier zo heftig op? Hooikoorts ontstaat doordat het immuunsysteem heftig reageert op stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen. Het lichaam is ‘in de war’ en ziet een onschadelijke stof als schadelijk. Hierdoor worden er antistoffen ingezet. De allergische reactie ontstaat doordat de stof histamine in actie komt om de 'schadelijke stoffen' uit het lichaam te krijgen. Door die histamine verwijden de bloedvaten, met als reactie zwellende en overactieve slijmvliezen. En hierdoor ontstaan de symptomen waar veel mensen zo’n last van hebben. Of je gevoelig bent voor hooikoorts of niet, is deels erfelijk bepaald. Ook leeftijd en omgevingsfactoren beïnvloeden de gevoeligheid. 

Heb ik hooikoorts?
Heb je het vermoeden dat je hooikoorts hebt? Dan is het verstandig om de hooikoorts, voordat je zelf gaat dokteren met medicatie, te laten diagnosticeren door een huisarts. Al kun je veel hooikoortsmedicatie bij de apotheek of drogisterij krijgen zonder recept. Dat heeft een groot voordeel; je kunt direct beginnen met het bestrijden van de akelige symptomen. Wel zijn er meerdere nadelen te noemen. Zo kan het zijn dat je de verkeerde allergie (of andere aandoening) probeert te behandelen. Daar komt bij dat je een eventuele vergoeding vanuit de zorgverzekering niet ontvangt zonder doorverwijsbrief van de huisarts. Over de verschillende vormen van medicatie, de werkzame stoffen, behandelingen en de vergoedingen die zorgverzekeraars bieden, vind je heel uitgebreide informatie in dit stuk over hooikoorts

Tips verminderen symptomen
Naast medicatie en behandelingen, zijn er andere manieren om de hooikoortssymptomen te verminderen en te verzachten. Daarom hebben wij tips voor binnenshuis, want denk namelijk maar niet dat pollen netjes buiten blijven. Als eerst: hou de hooikoorts-radar in de gaten. Hiervoor heb je ook handige apps. Verder is het fijn als je de pollen zo veel mogelijk buiten de deur kunt houden. Dat doe je zo: hou ramen en deuren zo veel mogelijk dicht op warme dagen met veel wind, gebruik een luchtreiniger en zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Let er ook op dat je pollen zo min mogelijk zelf mee naar binnen neemt én verspreidt in je huis. Was en borstel je haar (buiten of in de badkamer) voordat je gaat slapen, zodat pollen uit je haar zijn en deze niet op je kussen komen. Hang gedragen kleding ook niet in je slaapkamer, of in andere ruimtes waar je veel bent. Pollen gaan namelijk overal aan zitten. Lees ook meer tips over voeding en hoe om te gaan met pollen buitenshuis.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Marlijn Pruim / Pricewise
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hooikoorts? Het seizoen is begonnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!