Het aantal Nederlanders dat de zorgverzekering niet betaalt, is voor het tweede jaar op rij flink gedaald.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het aantal wanbetalers in 2016 met 11,4% gedaald is. 31 december 2015 telde Nederland nog 282.190 wanbetalers. Een jaar later waren dat er 249.930.

Rotterdam is al jaren de gemeente met de meeste wanbetalers. Eind vorig jaar waren er 24.750 Rotterdammers (4,8 % van de premieplichtige inwoners) die de premie zes maanden of langer niet betaalden. Toch was ook in Rotterdam sprake van een daling, in 2015 betaalde 5,3% van de inwoners boven de 18 jaar hun premie niet. De gemeente Kerkrade daalde van de 7e naar de 10e plaats, en Heerlen zakte van plaats 5 naar plaats 6. Capelle aan den IJssel is verdwenen uit de top 10; het aantal wanbetalers daalde van 3,6% naar 3,1%.

Grote regionale verschillen en inkomensverschillen

Van de provincies voert Flevoland de lijst aan met 2,8% wanbetalers, gevolgd door Zuid-Holland met 2,5% en Groningen 2%. De rest van de provincies zit ruim onder de 2%. Het landelijk gemiddelde is 2,1%. Verzekerden die hun zorgverzekeringspremie niet kunnen of willen betalen hebben vaker een lager inkomen. Bijna twee derde van de wanbetalers, zo’n 66,3%, heeft een bruto inkomen tot 20.000 euro.

Wetswijzigingen dragen bij aan trendbreuk

Na jarenlange groei van het aantal wanbetalers is in 2015 de daling ingezet. Deze trend heeft doorgezet in 2016. Een aantal veranderingen in de zogenaamde ‘wanbetalersregeling zorgverzekering’ heeft hier aan bijgedragen. In juli 2016 is de bestuursrechtelijke premie die wanbetalers moeten betalen met bijna 20% gedaald. Daarnaast wordt de betaling van de bestuursrechtelijke premie opgeschort als verzekerden een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar. Mensen houden daardoor meer geld over om hun schulden af te lossen. Een andere reden voor de daling is dat door samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars groepen bijstandsgerechtigden uit de regeling gestroomd zijn.

Wie worden als wanbetaler geregistreerd?

Mensen worden als wanbetaler geregistreerd bij het CAK op het moment dat ze zes maanden of langer geen premie hebben betaald. Verzekerden waarvan de registratie als wanbetaler is opgeschort, zijn niet meegenomen in bovenstaande cijfers.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!