Dit is mede het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van gemeenten en zorgverzekeraars

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal wanbetalers van de zorgverzekering in 2017 gedaald is met 8%. Dit is mede het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van gemeenten en zorgverzekeraars. Deze intensieve inzet wordt ondersteund door aanpassingen in het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit blijkt uit berichtgeving van de Zorgverzekeringslijn.

Wanbetalers in bijna alle gemeenten gedaald
De top 5 gemeenten met het meeste aantal wanbetalers wordt al jarenlang bezet door dezelfde gemeenten. Rotterdam voert de lijst aan met relatief het meeste aantal wanbetalers (4,4% van de premiebetalende bevolking). De gemeenten Hoogezand-Sappemeer (plek 6) en Capelle aan den IJssel (plek 9) zijn nieuw in de top 10. Het aantal wanbetalers in deze gemeenten daalde wel, maar minder hard dan in andere gemeenten. Arnhem en Kerkrade zijn verdwenen uit de top 10. In 90% van de gemeenten is het aantal wanbetalers gedaald.

Inspanningen zorgverzekeraars en gemeenten werpen vruchten af 
Een aantal gemeenten en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen en afspraken gemaakt om bijstandsgerechtigden te helpen hun premieschuld op te lossen. Daarnaast hebben veel wanbetalers zelf een betalingsregeling afgesproken met hun zorgverzekeraar. Deze inspanningen zijn zichtbaar in het grote aantal opschortingen als wanbetaler, ruim 62.000. Met name in de volgende gemeenten zijn de inspanningen goed zichtbaar: Heerlen (1,5%), Kerkrade (1,3%) en Rotterdam, Helmond en Vlissingen (alle drie 1%). Algemeen directeur van ZN Petra van Holst is positief over deze ontwikkeling: “Het verheugt ons dat de voortdurende inspanningen van de zorgverzekeraars resultaten boeken.”

Daling zet door 
Het aantal wanbetalers behaalde een piek van 330.235 wanbetalers in februari 2015, waarna de daling is ingezet. In 2016 en 2017 daalde het aantal wanbetalers met respectievelijk ruim 11% en 8%. Op 1 december 2018 was het aantal wanbetalers 225.177. De verwachting is dat de daling de komende jaren verder doorzet.

Makkelijker uit de zorgverzekeringsschulden
In juli 2016 is een aantal wetswijzigingen doorgevoerd wat het voor verzekerden makkelijker maakt om hun zorgverzekeringsschuld op te lossen. Zo betalen wanbetalers die zelf met hun verzekeraar een betalingsregeling afspreken niet langer een hogere bestuursrechtelijke premie. En kunnen gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken om bijstandsgerechtigden met meer dan 6 maandpremies achterstand bij hun zorgverzekeraar te helpen. Daarnaast moeten zorgverzekeraars ook meer inspanningen verrichten om mensen met financiële problemen te helpen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Daling aantal wanbetalers zorgverzekering door inspanningen gemeenten en zorgverzekeraars
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!