Een voorwaarde hiervoor is dat budgethouders bijhouden welke zorg niet geleverd, maar wél betaald is

Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Daarom hebben Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS mogelijk gemaakt dat budgethouders declaraties voor niet-geleverde zorg kunnen indienen als reguliere declaraties. Een voorwaarde hiervoor is dat budgethouders bijhouden welke zorg niet geleverd, maar wél betaald is.  

Budgethouders die zorg declareren die niet geleverd is vanwege corona, kunnen deze zorguren bijhouden in twee speciale formulieren. Het gaat om een formulier voor budgethouders op basis van de Wlz, Wmo 2015 en de Jeugdwet, en een formulier voor budgethouders met een Zvw-pgb. Budgethouders registeren de gedeclareerde, niet-geleverde zorg per zorgverlener.

Gedeclareerde, niet-geleverde zorg voor pgb-Wlz houdt de budgethouder bij op het Registratieformulier declaratie niet-geleverde zorg Wlz, Wmo en Jeugdwet. Gedeclareerde, niet-geleverde Zvw-pgb zorg houdt de budgethouder bij op het formulier Registratieformulier declaratie niet-geleverde zorg Zvw-pgb in verband met corona. Bekijk hier een overzicht met antwoorden op veel gestelde vragen over Zvw-pgb en corona. Download de formulieren op de site van Zorgverzekeraars nederland

Let bij het invullen van de formulieren goed op de volgende zaken:

Het gaat om gedeclareerde, niet-geleverde zorg van 1 maart tot 1 juni 2020. In het geval van verlenging van de maatregel, worden budgethouders geïnformeerd via de bekende kanalen.

Verleent de zorgverlener zorg vanuit de Zvw én Wmo en/of Jeugdwet? Splits dan de declaratie en gebruik dan 2 formulieren per zorgverlener.

Uren geregistreerd. En dan?
Het is belangrijk dat budgethouders de niet-geleverde zorg voor zichzelf goed bijhouden. Zorgkantoren, zorgverzekeraars en gemeenten gaan deze informatie bij budgethouders opvragen. Hoe en wanneer dit gaat gebeuren, wordt nu uitgewerkt. Maar hoe beter de registratie nu, hoe makkelijker het straks is de totaaluren te verantwoorden.

Let op! Houden budgethouders de niet-geleverde zorg niet bij of wordt het overzicht na de crisis niet aangeleverd? Dan gaat het zorgkantoor (Wlz), de zorgverzekeraar (Zvw) en de gemeente (Wmo/Jeugdwet) ervan uit dat alle gedeclareerde zorg geleverd is. Blijkt op een later moment dat gedeclareerde zorg niet geleverd is, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van het persoonsgebonden budget. Het is daarom belangrijk dat budgethouders de registratieformulieren goed bewaren, óók nadat de gegevens met gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar zijn gedeeld. De formulieren kunnen later nog een keer opgevraagd worden. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Niet-geleverde pgb-zorg (Zvw en Wlz) declareren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!