Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) gaat de strijd aan tegen fake nieuws

‘Cannabis geneest kanker’ of ‘vaccinaties veroorzaken autisme’. Op internet wemelt het van onbewezen stellingen en misleidende informatie, ook over medicijnen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) gaat de strijd aan tegen fake nieuws met het ultieme wapen op sociale media: korte virale video’s.

Fake nieuws bestaat al heel lang, maar door sociale media gaat de verspreiding van deze nepberichten razendsnel. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op het internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Ook over medische onderwerpen is er veel onzin te lezen. Het IVM wil dat bestrijden door medische claims op het internet te checken, onder de naam: Delen of Deleten?

In een korte video wordt op ludieke wijze een medische claim behandeld. Voor meer achtergrondinformatie kan men doorklikken naar de website van het IVM. Op deze manier draagt het IVM bij aan objectieve informatievoorziening op het internet zodat de consument over feitelijk juiste informatie kan beschikken. Directeur Ruud Coolen van Brakel: “We kiezen met korte video’s voor een snel medium en we brengen het luchtig, maar onze stellingen zijn goed onderbouwd.”

Cannabis geneest kanker
De eerste video gaat over de veronderstelde werking van cannabis tegen kanker. Dat is een actueel en beladen onderwerp, gezien de publieke discussie van de laatste weken in media en politiek. In een geanimeerde video boksen een wietplant en een kankercel tegen elkaar en krijgt de kijker snel informatie over wat cannabis wél kan doen. Eén ding is zeker: niet genezen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Instituut gaat strijd aan tegen fake nieuws
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 juli 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!