Uit een kortlopend onderzoek van Patientenfederatie Nederland bleek dat mensen na een bezoek aan een zorgverlener een onverwachte rekening kregen

Mensen die een bezoek brengen aan een zorgverlener krijgen daarna soms een rekening die ze niet hadden verwacht. Dat blijkt uit een kortlopend onderzoek van Patientenfederatie Nederland waaraan bijna 7000 mensen meewerkten.

Zij kregen de vraag of ze wel eens een rekening kregen die ze deels of helemaal zelf moesten betalen na een bezoek aan een zorgverlener. Net niet de helft van de mensen zegt dat dit wel eens is gebeurd. Van de groep die zo’n onverwachte rekening kreeg, zegt bijna zestig procent dat dit niet was omdat er nog een eigen risico moest worden betaald. Wat wel de reden voor de rekening was, is voor veertig procent volstrekt onduidelijk. De anderen zeggen dat ze een eigen bijdrage moesten betalen of dat de geleverde zorg niet meer in het pakket zat.

Geen contract
Zes procent van de mensen die de kosten niet vergoed kregen, zegt dat dit komt omdat de zorgverlener geen contract had met de zorgverzekeraar.

Zorgverlener moet waarschuwen
Aan iedereen die meedeed aan het onderzoek is ook gevraagd wie de patiënt moet vertellen over mogelijke kosten. Daarbij konden mensen meer dan één keuze aangeven.

Van alle ondervraagden vindt een overgrote meerderheid (72 procent) dat de zorgverlener die zorg biedt of medicijnen voorschrijft de patiënt moet vertellen dat hij de kosten mogelijk niet krijgt vergoed. En anders moet in ieder geval de zorgverzekeraar die informatie geven, vindt nog eens 41 procent. Een klein deel van de ondervraagden (12 procent) vindt dat de patiënt zelf moet uitzoeken of hij de zorg wel of niet krijgt vergoed.

Leeftijd speelt een rol
Uit het onderzoek blijkt dat leeftijd, opleiding en gezondheid een rol spelen bij de keuzes die mensen maken. Jongeren weten minder goed dan ouderen waarom iets niet wordt vergoed. En ze vinden het belangrijk dat zorgverleners hen informeren over eventuele kosten.
Mensen met een hogere opleiding weten vaak beter dan anderen waarom ze zelf iets moeten betalen aan de geleverde zorg. Ook vinden zij vaker dat mensen zelf moeten uitzoeken of iets wordt vergoed. 

Chronisch zieken willen meer dan mensen zonder chronische aandoening door de zorgverlener worden geïnformeerd over eventuele bijkomende kosten.

Werk aan de winkel
Patiëntenfederatie Nederland is verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Ze wil met zorgverleners en zorgverzekeraars bekijken hoe de informatie voor patiënten beter kan, opdat minder mensen met een onverwachte rekening te maken krijgen. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol van de patiënt zelf.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bezoek aan zorgverlener kan leiden tot onverwachte rekening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!