De inspectie wil niet dat er onjuiste informatie over vaccinatie en zwangerschap wordt verspreid

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt om een oproep aan zwangere vrouwen op internet aan te passen. Een website adviseert zwangere vrouwen zich niet te laten vaccineren tegen kinkhoest. De inspectie wil niet dat er onjuiste informatie over vaccinatie en zwangerschap wordt verspreid.

Zulke oproepen houden zwangere vrouwen af van het deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma. Zeker als aan zo’n oproep een beloning is gekoppeld. Dat levert een risico op voor de gezondheid van jonge kinderen, zowel individueel als door het dalen van de vaccinatiegraad in Nederland.

Het doen van ongefundeerde uitspraken is in Nederland niet verboden. Maar de inspectie onderneemt wel actie als een aanbieder van reguliere of alternatieve zorg uitspraken doet die een gevaar voor de gezondheid opleveren.

22-wekenprik
Via het rijksvaccinatieprogramma kunnen vrouwen zich vanaf de 22e week van hun zwangerschap gratis laten inenten tegen difterie, kinkhoest en tetanus. Zo beschermen zij hun kind gelijk vanaf de geboorte.

Actie IGJ
De inspectie kan onmogelijk iets doen tegen allerlei ongefundeerde beweringen op internet over gezondheid, daarvoor is geen wettelijke grondslag. De inspectie kan wel actie ondernemen of een standpunt uitdragen na meldingen, of als een bepaalde kwestie in de publiciteit een hoge vlucht neemt.

Wettelijke regels
Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) moeten ook alternatieve hulpverleners aan een aantal eisen voldoen. De belangrijkste is dat alternatieve zorg geen schade mag veroorzaken (of een aanmerkelijke kans daarop). Verder moeten patiënten/cliënten goed geïnformeerd worden over de werking en risico’s van een alternatieve therapie.

In de Geneesmiddelenwet (Gnw) staan regels over het aanprijzen van producten ter preventie of genezing van een ziekte en over misleidende informatie.