2de editie ‘Happy met je Huid’ festival zet huid- en haarpatiënten in het zonnetje

Meer dan 7% (1,2 miljoen mensen) van de Nederlandse bevolking worstelt met de fysieke en mentale gevolgen van huid- en haaraandoeningen. Om aandacht te vragen voor de impact van deze aandoeningen op de kwaliteit van leven organiseert Huidpatiënten Nederland (HPN) op 29 september het ‘Happy met je Huid’ festival. Met de tweede editie van het Happy met je Huid festival geeft HPN een vervolg aan een succesvolle eerste editie. De impact van een huidziekte wordt vaak nog onderschat. Met praktische workshops, ontmoetingen en gerichte voorlichting willen de initiatiefnemers patiënten helpen en hun zelfvertrouwen en zelfbeeld versterken
 
Onbegrepen worsteling
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Deze mensen worstelen dagelijks met de gevolgen hiervan. Niet alleen fysieke ongemakken zoals jeuk of pijn maar vaak mentale problemen door schaamte, isolatie of pesten. Het doel van het festival is om mensen voor te lichten over de verschillende huidaandoeningen en de impact op het leven van de patiënten, maar ook om mensen met een huidaandoening in het zonnetje te zetten. Het festival is opgebouwd uit verschillende thema’s die gerelateerd zijn aan leven met een huidaandoening. Deze thema’s zijn voeding, zelfvertrouwen, werk, zorg en ontspanning. De titel van het festival verraadt de positieve insteek. Door de focus te leggen op de mogelijkheden bij het hebben van een huidaandoening en niet de beperkingen wil HPN de problemen op een positieve manier op de kaart zetten en de mensen in hun kracht zetten.
 
Chris Westelaken, voorzitter van Huidpatiënten Nederland en zelf een huidpatiënt, is blij met de 2de editie van het festival maar maakt zich ook zorgen: “De impact van deze aandoeningen wordt chronisch onderschat en huidpatiënten worden onvoldoende serieus genomen. Met dit festival willen we dat benadrukken. Door gerichte workshops en ontmoetingen met lotgenoten hopen we dat huid- en haarpatiënten meer zelfvertrouwen krijgen en over hun problemen durven te praten. Tegelijkertijd willen we de problemen op een positieve manier op de kaart zetten en de mogelijkheden van leven met een huidaandoening laten zien.”
 
Werk, Zelfvertrouwen en ontspanning
Vergeleken met de vorige editie is er sprake van een uitbreiding qua thema’s. Dit jaar wordt er onder andere gefocust op kwesties zoals Huid & Werk, Huid & Zelfvertrouwen of Huid & Ontspanning. Binnen deze thema’s wordt bijvoorbeeld een workshop ‘solliciteren met vertrouwen’ gegeven om te leren hoe een positieve indruk kan worden gewekt bij een werkgever ondanks een huidaandoening. Ook is er de workshop ‘rust in beweging’, waarbij gebruik wordt gemaakt van loopmeditaties. Verder zullen er, net als tijdens de eerste editie, verschillende boegbeelden aanwezig zijn die vaak hun leven lang al met een huid of haaraandoening worstelen. Zij vervullen een actieve rol naar het publiek door hun persoonlijke ervaringen en verhalen te delen.

Praktische info
Het festival vindt plaats op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt op 't Klooster 5 in Beesd. Om deel te nemen aan het festival kan men zich aanmelden via de website van het ‘Happy met je huid’ festival 2018. Voor jongeren is deelname gratis, voor volwassenen bedraagt deelname €7,50. Het programma start om 10:30 uur en eindigt om 17:00 uur. Het complete programma is tevens beschikbaar op de website. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en het Huidfonds.