Ondanks de recente vakantieperiode, voelt de helft van de zorg- en welzijnsmedewerkers zich mentaal niet fitter

Zorg- en welzijnsmedewerkers zijn mentaal minder fit dan ooit. Zij geven hun mentale fitheid een 6,8, terwijl deze in 2021 nog een 7,1 was. Tegelijkertijd is hun werkdruk vergeleken met vorig jaar op z’n hoogst (7,0) en verwachten zij dat deze komend kwartaal flink toeneemt (7,7). Dit laat mentaal en fysiek zijn sporen na bij medewerkers. Een op de vijf heeft vaak tot altijd hoofdpijn door werkdruk en -stress. Ook gaat de werkdruk ten koste van hun werkplezier (6,6) en balans (6,3). Dit constateert PGGM&CO op basis van haar onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Stichting IZZ onder 1200 zorg- en welzijnsmedewerkers.

Spelbreker
Ondanks de recente vakantieperiode, voelt de helft van de zorg- en welzijnsmedewerkers zich mentaal niet fitter. Zelfs tijdens de vakantie maakte ongeveer de helft zich zorgen over de werkdruk en zag er tegenop weer aan het werk te gaan. Een kwart vond de terugkeer naar het werk vooral door de werkdruk tegenvallen en meer dan de helft is alweer toe aan vakantie. Ook onder medewerkers die tijdens de vakantie doorwerkten en dit vonden tegenvallen, is werkdruk de spelbreker.

Vaak hoofdpijn
De werkdruk en -stress leidt ook tot opvallend veel hoofdpijnklachten (55%). Een derde van de zorg- en welzijnsmedewerkers heeft een paar keer per maand last van hoofdpijn en 1 op de 5 vaak tot altijd. Andere veelgenoemde oorzaken van hoofdpijnklachten zijn vermoeidheid (57%), hormonale veranderingen (42%), te weinig water drinken (36%) en slaapproblemen (33%). Hoe vaker medewerkers hoofdpijn hebben, hoe minder fit zij zijn, hoe slechter de balans en hoe lager het werkplezier. Bij maar liefst 94% heeft hoofdpijn invloed op hun werkvermogen.

Extra aandacht
Henriette Davelaar, directeur van PGGM&CO: ‘De fitheid en balans van zorg- en welzijnsmedewerkers staan op de helling. Vakantie helpt een deel van de zorgmedewerkers om op te laden. Maar zowel bij terugkerende vakantiegangers als bij de doorwerkers valt het werken na de vakantieperiode tegen door de toegenomen werkdruk. Gezien de impact van de huidige werkdruk en de verwachte stijging komend kwartaal, is de urgentie om werkdruk aan te pakken alleen maar hoger.’
 
Anouk ten Arve, Programmamanager gezond werken bij Stichting IZZ: ‘De urgentie komt ook naar voren uit recent onderzoek naar het zorggebruik van zorgmedewerkers. We weten dat op dit moment 1 op de 6 zorgmedewerkers emotioneel is uitgeput. 8 procent hiervan heeft hiervoor extra psychische zorg nodig. De vraag naar psychische zorg is vergeleken met 2020 met 29% gestegen en zal zonder aanpak van de werkdruk niet dalen.’
 
Ga in gesprek
Volgens Davelaar is het door de toegenomen werkdruk extra belangrijk dat zorg- en welzijnsorganisaties aandacht hebben voor het welzijn van hun medewerkers. ‘Breng in kaart hoe het is gesteld met de fysieke en mentale fitheid van medewerkers, bijvoorbeeld met onze Vitaliteitsmonitor. Wees alert op signalen als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. En ga in gesprek met medewerkers in het team over wat op werkgebied leidt tot minder werkdruk en -stress en daarmee tot minder klachten, zoals uitputting en hoofdpijn. Denk aan een betere werk-privebalans door zelfroostering, ondersteuning van een (team)coach, meer ontspanningsmomenten op een werkdag, investeren in de veilige teamsfeer’, aldus Davelaar. 

Trek aan de bel
Daarnaast is het volgens Davelaar en Ten Arve belangrijk dat medewerkers zelf ook aan de bel trekken bij hun werkgever door bij te hoge werkdruk en mentale of fysieke klachten om hulp te vragen. Veel medewerkers doen dit niet omdat ze zich onveilig voelen, denken dat het niet helpt, of durven het niet. Hierdoor weten werkgevers vaak niet dat dit speelt of pas als het te laat is en medewerkers ziek thuis zijn. Door hier toch tijdig met elkaar over te praten, kunnen zij samen kijken naar wat er nodig is om het welzijn te verbeteren.

Over het onderzoek      
PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook gekeken naar de overgang van zomerperiode naar werk en in hoeverre vakantie zorgt voor een opgeladen batterij. Ook ‘het hebben van hoofdpijn’ komt als thema aan bod. Dit alles bekeken in relatie met de huidige en verwachte werkdruk. In totaal hebben 1200 zorg- en welzijnsmedewerkers aan het onderzoek meegewerkt. Lees alle resultaten van het onderzoek op https://www.pggmenco.nl/onderzoek.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: PGGM&CO / Stephanie Stalenhoef
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : PGGM&CO
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorg- en welzijnsmedewerkers mentaal minder fit dan ooit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!