Happy met je Huid-festival wil taboes doorbreken en huidpatiënten hart onder riem steken
Het aantal Nederlanders met een chronische huidziekte stijgt nog steeds. Sinds 2001 is het aantal patiënten met chronisch eczeem of psoriasis met maar liefst 400.000 gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de CBS Gezondheidsenquête over de periode van 2001 tot en met 2017. Eczeem en psoriasis zijn twee van de meest voorkomende chronisch huidziekten ter wereld. Beide aandoeningen zijn niet besmettelijk en worden gekenmerkt door onder andere rode plekken, zwellingen en jeuk. Naast deze fysieke ongemakken zijn er ook psychosociale en mentale gevolgen voor de huidpatiënten. Huidpatiënten Nederland (HPN) herkent zich in de stijging en vindt de cijfers alarmerend: “Wij zien al jaren steeds meer huidpatiënten aankloppen voor hulp.” Met het Happy met je Huid-festival dat op 29 september aanstaande wordt gehouden, wil HPN de erkenning voor de ernst van huidziekten vergroten. Het groeiende aantal huidpatiënten onderstreept het belang en de urgentie van het festival. “Deze cijfers laten zien dat een groeiend aantal mensen worstelt met de gevolgen van deze huidaandoeningen”.
De meest recente cijfers van het CBS geven aan dat er in 2017, 5,5% van de bevolking last heeft van (chronisch) eczeem, (ongeveer 900.000 Nederlanders) en 2,3% van psoriasis (ruim 300.000 Nederlanders). In 2001 waren dat er nog 4,5% met eczeem (rond de 700.000) en 1,5% met psoriasis (ruim 200.000). Eczeem is een ontsteking van de huid die gepaard gaat roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes maar vooral met veel jeuk. Bij psoriasis worden er door de ontsteking plaatselijk teveel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt worden. Hierdoor ontstaan er jeukende rode schilferende plekken over het hele lichaam. Eczeem en psoriasis zijn twee van de meest voorkomende huidziektes. In totaal zijn er in Nederland ruim twee miljoen mensen met een huid- of haaraandoening. Dit houdt in dat 1 op de 8 Nederlanders een aandoening aan de huid of het haar heeft.
Verklaring
Een duidelijke verklaring voor deze forse stijging is er nog niet. Volgens dermatoloog Wim de Kort van het Amphia ziekenhuis in Breda kan het te maken hebben met de hedendaagse opvoeding. “We denken dat deze trend deels kan worden verklaard omdat ouders hun kinderen tegenwoordig in een meer beschermde omgeving opvoeden. Hierdoor worden ze minder blootgesteld aan bepaalde bacteriën, terwijl dit juist beschermend kan werken.” Daarnaast gaan mensen met klachten ook eerder naar de dokter dan vroeger. Mensen zijn alerter en minder accepterend dan een aantal jaar geleden.”
Happy met je Huid-festival
Patiënten met huidaandoeningen kampen naast fysieke klachten vaak ook met mentale problemen door schaamte, isolatie of pesten. Dit is een onderschat probleem, aldus Chris Westerlaken, voorzitter van Huidpatiënten Nederland en zelf een huidpatiënt. “Huidpatiënten worden vaak onvoldoende serieus genomen door hun omgeving. Deze mentale problemen worden vaak ontwikkeld door een afwijzende en negatieve omgeving, wat mensen enorm beperkt.” Om mensen voor te lichten over de verschillende huidaandoeningen en de impact op het leven van de patiënten, maar ook om mensen met een huidaandoening in het zonnetje te zetten, organiseert HPN het Happy met je Huid-festival. Het festival is opgebouwd uit verschillende thema’s die gerelateerd zijn aan leven met een huidaandoening zoals voeding, zelfvertrouwen, werk, zorg en ontspanning. “Met het festival willen we de mogelijkheden van leven met een huidaandoening laten zien en de problemen op een positieve manier op de kaart zetten”, aldus Westelaken.
Praktische info
Het festival vindt plaats op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt op 't Klooster 5 in Beesd. Om deel te nemen aan het festival kan men zich aanmelden via de website van het Happy met je Huid-festival 2018. Voor jongeren is deelname gratis, voor volwassenen bedraagt deelname €7,50. Het complete programma is tevens beschikbaar op de website. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en het Huidfonds.