Onderzoek onderschrijft noodzaak nieuwe voorzorgsmaatregelen populaire ingreep

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) waarschuwen voor de risico’s van vetinjecties in de bilregio, ook wel bekend als de ‘Brazilian Butt Lift’ of BBL-ingreep. Zij steunen hiermee het onlangs ingenomen standpunt van de International Confederation Of Plastic Surgery Societies (ICOPLAST), die het baseert op advies van de internationale Gluteal Fat Grafting Task Force. Deze groep doet al langer onderzoek naar de risico’s van deze ingreep en heeft, naar aanleiding van het alarmerende hoge sterftecijfer van 1 op de 3000 behandelingen, een analyse gemaakt van de sterfgevallen bij BBL-ingrepen. Hieruit blijkt dat er bij alle onderzochte overleden patiënten ingespoten vet in- en onder de bilspier gevonden is, in plaats van alleen vlak onder de huidoppervlakte zoals de bedoeling is. Omdat er ook vetpropjes (embolieën) in het hart en/of de longen zijn gevonden wordt verondersteld dat de doodsoorzaak het resultaat is van een afgesneden bloedtoevoer door vetweefsel dat te diep is ingespoten en zo in de bloedsomloop terecht is gekomen. De NVPC en de NVEPC nemen geen risico en dringen bij elke plastisch chirurg, die BLL-ingrepen uitvoert, erop aan om onmiddellijk zijn/haar techniek te herevalueren. “Voor ons komt de veiligheid van de patiënt altijd als eerst”.

Het overgenomen standpunt bestaat uit een lijst met nieuwe voorzorgsmaatregelen die de bevindingen en het advies van de internationale Gluteal Fat Grafting Task Force verwoordt. Deze internationale groep is in 2016 opgericht om onderzoek te doen naar de wereldwijde stijging in het aantal sterfgevallen bij deze populaire ingreep. De groep bestaat uit vertegenwoordigers van de American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), de American Society of Plastic Surgeons (ASPS), de International Society of Plastic Surgery (ISAPS), de International Federation for Adipose Therapeutics and Science (IFATS) en de International Society of Plastic and Regenerative Surgeons (ISPRES).

In 2017 constateerden zij al dat het aantal sterfgevallen met 1 op de 3000 ingrepen, aantoonbaar hoger licht dan welke andere esthetische/cosmetisch ingreep dan ook. Er waren bijvoorbeeld in dat jaar alleen al 3 sterfgevallen in de Amerikaanse staat Florida. Naar aanleiding van deze cijfers zijn ze begonnen met de analyse van de sterfgevallen. Hieruit komt nu naar voren dat de techniek niet juist is toegepast door de onderzochte artsen. Bij alle geanalyseerde autopsies zat het ingespoten vet namelijk dieper dan alleen net onder de oppervlakte van de huid. Aangezien alle betrokken artsen wel aangaven dat ze het vet alleen onderhuids hadden ingespoten, betekent dit dat ze het onbedoeld dieper moeten hebben ingespoten. Vanwege de grote druk tijdens het inspuiten komt het vet in de bloedsomloop terecht en ontstaan er scheurtjes in de aderen. Als gevolg daarvan ontstaan vetembolieën die de bloedtoevoer afsnijden en uiteindelijk kunnen zorgen voor een (hart)infarct of hartstilstand.

Patiëntveiligheid
Zowel de NVPC als de NVEPC steunt de waarschuwing en nemen het advies van de Gluteal Fat Grafting Task Force ter harte. Marc Mureau, voorzitter van de NVPC, stelt dat men zich bewust moet worden van de risico’s die de behandeling met zich meebrengt: “BBL-ingrepen behoren tot de meest risicovolle plastisch chirurgische ingrepen. Voor ons staat de veiligheid van de patiënt altijd voorop en daarom is het essentieel dat alle plastisch chirurgen zich te allen tijde houden aan de nieuwe richtlijnen. Ook hebben wij het standpunt gedeeld met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.” Ali Pirayesh, voorzitter van de NVEPC en bestuurslid van de NVPC, is het hier mee eens maar wijst ook op een ander punt: “Het is echter ook van belang dat niet alleen de arts maar ook de patiënt zich bewust is van de mogelijke risico’s en zich goed laat adviseren door een ervaren plastisch chirurg voordat hij of zij aan zo’n ingreep begint.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVPC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Plastisch chirurgen waarschuwen voor grote risico’s ‘Brazilian Butt Lift’ na internationaal advies
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!