Het gaat om macrogetextureerde borstimplantaten. 

Donderdag 4 april heeft de Franse inspectie (ANSM) bekend gemaakt dat een bepaald type borstimplantaten niet meer gebruikt mag worden. De Franse inspectie noemt het zelf een voorzorgsmaatregel. Vrouwen in Frankrijk die deze implantaten al hebben, hoeven ze niet te laten verwijderen.

Het gaat om macrogetextureerde borstimplantaten. Dit soort implantaten is in Nederland ook op de markt. Het is niet bekend wat het marktaandeel is.

De IGJ is deze week op de hoogte gebracht van dit besluit van Frankrijk. Wij hebben daarop contact gezocht met onze Europese collega-inspecties over dit verbod. Frankrijk is het enige Europese land dat deze stap zet.

Advies van het RIVM
Zodra Frankrijk ons dit meldde, hebben we aan het RIVM gevraagd om voor ons na te gaan of er voor Nederland ook acties nodig zijn. Het RIVM stelt nu een advies op, op basis van de meest recente wetenschappelijke bevindingen en het besluit van Frankrijk. Met dat advies kunnen wij besluiten of er ook acties nodig zijn in Nederland en indien ja, welke. Wij zullen hier zo snel mogelijk over communiceren.

Inmiddels heeft de Nederlandse Vereniging Voor Plastische Chirurgie (NVPC) aan haar leden geadviseerd om in afwachting van het RIVM-advies voorlopig niet de bewuste implantaten te gebruiken.

Vrouwen met vragen
We kunnen ons voorstellen dat vrouwen vragen hebben naar aanleiding van dit bericht. Bijvoorbeeld vrouwen die op korte termijn borstimplantaten krijgen. Het is belangrijk dat ze het gesprek voeren met hun behandelend arts. Ze kunnen samen de voors en tegens van een ingreep op dit moment afwegen.

Maar ook vrouwen die al dit soort implantaten hebben, hebben ongetwijfeld vragen. Ook hen raden wij aan om hun arts te benaderen. Op onze website staat heel wat informatie over borstimplantaten. Deze informatie blijven wij doorlopend aanvullen. Ook is het mogelijk om het Landelijk Meldpunt Zorg te contacteren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Berichtgeving Franse inspectie over borstimplantaten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!