Tot nu toe tellen alle waarderingen mee, ook de waarderingen die al vanaf de start van ZorgkaartNederland in 2009 zijn geplaatst.

Vanaf 28 augustus tellen oude waarderingen op ZorgkaartNederland niet meer mee in het cijfer van de zorgverleners of zorginstellingen. Dankzij een nieuwe berekening gaat de actualiteit van de waarderingen omhoog. Hiermee loopt ZorgkaartNederland voorop: er zijn weinig reviewsites die zo zorgvuldig omgaan met het bewaken van de actualiteit van de waarderingen, blijkt uit onderzoek onder 25 reviewsites.

Tot nu toe tellen alle waarderingen mee, ook de waarderingen die al vanaf de start van ZorgkaartNederland in 2009 zijn geplaatst. In zo’n lange periode kan er veel veranderen bij zorgaanbieders. De accommodatie bijvoorbeeld: van een kleine praktijk naar een groot, modern gezondheidscentrum, of van een oud ziekenhuis naar een nieuw pand. Ook de organisatie van de zorg is voortdurend in beweging. Er is veel meer samenwerking tussen zorgverleners gekomen, die bovendien veel meer zorg op maat bieden aan hun patiënten. Dit heeft zijn weerslag op de ervaringen van patiënten.

Internationaal perspectief
Genoeg redenen dus om, mede op verzoek van de zorgsector, eens kritisch te kijken naar de manier waarop de score van zorgverleners en zorginstellingen op ZorgkaartNederland tot stand komt. Eerst is in kaart gebracht hoe andere vergelijkingssites in binnen- en buitenland omgaan met het meewegen van oudere waarderingen en welke termijn ze daarvoor hanteren. Dit doen slechts één op de vijf sites. 

Actueler beeld
In de nieuwe methode wordt het cijfer berekend over de afgelopen 4 jaar, inclusief de huidige lopende maand. Dit geeft een actueler beeld van de waardering van patiënten voor hun zorgverlener of zorginstelling dan nu nog het geval is. Na zorgvuldige analyse en onderzoek is besloten dat 4 jaar het beste past bij ZorgkaartNederland. Met dit tijdsbestek is er een goede balans tussen historisch perspectief en betrouwbaarheid. Pakweg driekwart van de waarderingen op ZorgkaartNederland blijft meetellen.

Alles blijft leesbaar
Mensen die langer dan 4 jaar geleden hun ervaring met de zorg hebben gedeeld op ZorgkaartNederland, hoeven niet bang te zijn dat hun bijdrage voor niets is geweest. De oudere waarderingen blijven wel te lezen, alleen komt er nu bij te staan dat het om een oudere waardering gaat. Ze tellen niet meer mee voor het gemiddelde cijfer van de zorgaanbieder, maar blijven wel deel uitmaken van het totaal aantal waarderingen. De teller staat nu op ruim 609.000 waarderingen. Per maand komen er ongeveer 11.000 waarderingen bij.

Gevolgen
Voor sommige zorgaanbieders kan de nieuwe berekening gevolgen hebben. Het cijfer kan hoger of lager zijn, of zij komen onder het minimale aantal waarderingen om een betrouwbaar beeld te geven van de zorg die wordt verleend. Uit onderzoek blijkt dat bij 9 waarderingen voor individuele zorgverleners en 30 waarderingen voor een zorginstelling een betrouwbaar beeld ontstaat van de te verwachten zorg. Staan er te weinig waarderingen, dan staat het cijfer in lichtgrijs afgebeeld. Zodra het aantal waarderingen op 9 resp. 30 staat, wordt de score (weer) in kleur getoond.

Nieuwe waarderingen
Voor zorginstellingen is het van belang om voortdurend nieuwe waarderingen op te halen bij hun patiënten of cliënten, zodat er continu een betrouwbaar beeld blijft bestaan. Waarderingen ophalen is mogelijk door er zelf actief naar te vragen. Dat kan mondeling, schriftelijk of per e-mail. Het blijkt dat als patiënten na hun bezoek aan de zorgverlener per mail een link krijgen naar het waarderingsformulier op ZorgkaartNederland, ongeveer een kwart eent waardering invult.

Adviesraad
Ook de adviesraad van ZorgkaartNederland heeft actief meegedacht over het archiveringsbeleid. Hierin zitten vertegenwoordigers van ziekenhuizen, apothekers, huisartsen, medisch specialisten, fysiotherapeuten, tandartsen en de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen. De nieuwe aanpak past bij de ambities van ZorgkaartNederland om als grootste ervaringssite in de zorg te blijven innoveren.

Ga hier naar de website van ZorgkaartNederland.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Actuelere cijfers op ZorgkaartNederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!