De onderzoekers van RN2BLEND focussen op de veranderingen die in het verpleegkundige beroep kunnen optreden als gevolg van functiedifferentiatie

Op 1 oktober is RN2BLEND, een vierjarig onderzoek naar de verpleegkundige praktijk in algemene ziekenhuizen en umc's gestart. Het ministerie van VWS noemde dit onderzoek in de Miljoenennota; de afspraak dat dit onderzoeksprogramma uitgevoerd gaat worden is al gemaakt in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. 

Doel
De onderzoekers van RN2BLEND focussen op de veranderingen die in het verpleegkundige beroep kunnen optreden als gevolg van functiedifferentiatie. Het doel van het onderzoek is om daarvoor wetenschappelijke onderbouwing te verkrijgen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de impact op de kwaliteit van de patiëntenzorg. En naar de mate waarin de functie-inhoud en het werkplezier van mbo-, inservice-, en hbo-opgeleide verpleegkundigen wijzigt. 

Veranderende zorgvraag
Het onderzoek is in Nederland het eerste meerjarige wetenschappelijk onderzoek van deze omvang naar de verpleegkundige praktijk en het belang van verpleegkundig werk. Het levert waardevolle informatie op over de manier waarop functiedifferentiatie in ziekenhuizen en andere zorgbranches ondersteund kan worden. Onder meer bedoeld om het verpleegkundige beroep aan te kunnen laten sluiten op de veranderende zorgvraag in de toekomst.  

Promotietrajecten
Het ministerie van VWS is opdrachtgever van het onderzoek dat in gezamenlijkheid wordt uitgevoerd door NVZ, NFU, Radboudumc, UMC Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Spaarne Gasthuis en de Hogeschool Utrecht. Er is een aantal promotietrajecten aan verbonden. Over het onderzoek zal regelmatig worden gepubliceerd in vakbladen, op congressen, symposia, de te ontwikkelen RN2BLEND-website en nieuwsbrieven.

---

Zie ook: de reactie van blogger Ad Haneveer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meerjarig onderzoek naar functiedifferentiatie verpleegkundigen van start
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!