(advertentie)

De onderzoekers van RN2BLEND focussen op de veranderingen die in het verpleegkundige beroep kunnen optreden als gevolg van functiedifferentiatie

Op 1 oktober is RN2BLEND, een vierjarig onderzoek naar de verpleegkundige praktijk in algemene ziekenhuizen en umc's gestart. Het ministerie van VWS noemde dit onderzoek in de Miljoenennota; de afspraak dat dit onderzoeksprogramma uitgevoerd gaat worden is al gemaakt in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. 

Doel
De onderzoekers van RN2BLEND focussen op de veranderingen die in het verpleegkundige beroep kunnen optreden als gevolg van functiedifferentiatie. Het doel van het onderzoek is om daarvoor wetenschappelijke onderbouwing te verkrijgen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de impact op de kwaliteit van de patiëntenzorg. En naar de mate waarin de functie-inhoud en het werkplezier van mbo-, inservice-, en hbo-opgeleide verpleegkundigen wijzigt. 

Veranderende zorgvraag
Het onderzoek is in Nederland het eerste meerjarige wetenschappelijk onderzoek van deze omvang naar de verpleegkundige praktijk en het belang van verpleegkundig werk. Het levert waardevolle informatie op over de manier waarop functiedifferentiatie in ziekenhuizen en andere zorgbranches ondersteund kan worden. Onder meer bedoeld om het verpleegkundige beroep aan te kunnen laten sluiten op de veranderende zorgvraag in de toekomst.  

Promotietrajecten
Het ministerie van VWS is opdrachtgever van het onderzoek dat in gezamenlijkheid wordt uitgevoerd door NVZ, NFU, Radboudumc, UMC Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Spaarne Gasthuis en de Hogeschool Utrecht. Er is een aantal promotietrajecten aan verbonden. Over het onderzoek zal regelmatig worden gepubliceerd in vakbladen, op congressen, symposia, de te ontwikkelen RN2BLEND-website en nieuwsbrieven.

---

Zie ook: de reactie van blogger Ad Haneveer

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NVZ
Wat is de URL bij deze bron?: https://nvz-ziekenhuizen.nl/nieuws/meerjarig-onderzoek-naar-functiedifferentiatie-verpleegkundigen-van-start
Originele titel: Meerjarig onderzoek naar functiedifferentiatie verpleegkundigen van start
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2019-10-01

Relevante artikelen ...

Academisch opgeleide verpleegkundigen aan de slag als verpleegkundig onderzoeker Isala telt steeds meer verpleegkundigen die academisch zijn opgeleid Isala is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar academisch opgeleide v... Arbeid & CAO Fri, 06 Dec 2019, 06:13:25

(advertentie)