Er wordt nu ingezet op het versnellen en verbeteren van het reguliere indicatieproces, waarbij de uniformiteit en kwaliteit van indicatiestelling blijft geborgd

De minister van VWS –Hugo de Jonge- heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd in te zetten op versnelling en verbetering van het reguliere indicatiestellingproces in de Wlz. ActiZ is blij dat er wordt gewerkt aan deze versnelling. Het experiment indicatiestelling dat sinds 2016 liep onder Waardigheid en Trots zal worden beëindigd.  

Het experiment dat in 2016 onder W&T is gestart, gaf zestien zorgaanbieders in de VVT-en de gehandicaptensector de ruimte om te experimenteren met indicatiestelling. De zorgverleners brengen de zorgvraag van de cliënt in kaart en stellen een onderbouwd advies op. Het CIZ toetst het advies en neemt het besluit. Door deze werkwijze kan het indicatiebesluit in twee dagen worden afgegeven.

Voor meer informatie over het experiment zie Eindevaluatie indicatiestelling Waardigheid en Trots (8 december 2017)

Uitslag verkenning: sterke voorkeur voor versnelling
De minister heeft gekozen voor versnelling en niet voor een verder uitrol van de W&T werkwijze. Hij is bij zijn beslissing niet over een nacht ijs gegaan. Hij liet een uitgebreide verkenning bij cliëntenorganisaties en andere partijen doen en aansluitend een behoeftepeiling bij leden van ActiZ en VGN. Hieruit bleek een voorkeur voor een versnelling van het indicatiestellingproces door het CIZ, boven een bredere uitrol van de werkwijze onder W&T. 

Vervolg
Er wordt nu ingezet op het versnellen en verbeteren van het reguliere indicatieproces, waarbij de uniformiteit en kwaliteit van indicatiestelling blijft geborgd. De werkwijze wordt momenteel in een aantal pilots beproefd. De versnelling houdt in dat het CIZ een aanvraag -mits sprake van een volledige aanvraag- binnen zeven werkdagen afdoet. Het gaat hierbij om namens de cliënt door zorgaanbieders digitaal ingediende aanvragen. Het voornemen is om deze versnelling, afhankelijk van de resultaten van de pilots en de financiële inpasbaarheid, in 2019 landelijk in te voeren. Het CIZ wil de versnelling in 2020 bestendigen. Dit betekent volgens de minister dat het CIZ in de loop van 2020 95% van de digitale aanvragen van zorgaanbieders binnen zeven werkdagen afhandelt. 

De huidige onder W&T deelnemende zorgaanbieders krijgen de gelegenheid om de werkwijze onder W&T te continueren totdat het CIZ de versnelling en verbetering van het indicatiestellingproces heeft gerealiseerd. ActiZ ondersteunt deze aanpak en ziet uit naar een verbetering van het indicatietraject. We houden u op de hoogte van de uitkomsten van de pilots. 

Voor meer informatie kijk hier