Verpleegkundigen relatief vaak niet werkzaam

Eind 2018 stonden 348 duizend zorgverleners in het BIG-register. Bijna 26 duizend van hen zijn niet werkzaam en hadden bijvoorbeeld een uitkering voor werkloosheid of waren met pensioen. Van hen is 84 procent verpleegkundige of arts. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register (Beroepen in de Gezondheidszorg) is verlopen per 1 januari 2018, mogen sinds maart 2020 weer aan de slag in de zorg, mits zij nog voldoende vaardig zijn. Dit bericht gaat over medisch geschoolden met een geldige BIG-registratie die in 2018 niet werkzaam waren.

Onder de geregistreerde zorgverleners waren 209 duizend verpleegkundigen en 67 duizend artsen in 2018. Onder deze beroepen zijn de meeste personen te vinden die buiten de zorg actief zijn of niet werkzaam zijn. Vanwege onder andere pensionering, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid waren 17,6 duizend verpleegkundigen (68 procent van de niet werkzamen) en 3,9 duizend artsen (15 procent) niet werkzaam.

Verpleegkundigen relatief vaak niet werkzaam
Het aandeel verpleegkundigen dat niet werkte, was in 2018 met 8,4 procent het hoogst van alle BIG-geregistreerde beroepen, gevolgd door fysiotherapeuten (6,7 procent). Geregistreerde artsen waren naar verhouding minder vaak niet werkzaam dan de meeste andere bevoegde zorgverleners.

Overgrote deel niet-werkzame verpleegkundigen 55 jaar of ouder
Ruim driekwart van de niet werkzame verpleegkundigen was 55 jaar of ouder in 2018. Dit zijn deels personen in de pensioengerechtigde leeftijd, waarvan normaliter een deel wegvalt uit het BIG-register bij een volgende herregistratie. In 2014 was dit effect van herregistratie voor het eerst duidelijk zichtbaar. Eind 2014 waren er in totaal 86 duizend minder geregistreerde verpleegkundigen dan eind 2013, 57 procent van deze uitval was 55 jaar of ouder.

Niet werkzame artsen zijn relatief vaker van jongere leeftijd: 43 procent van hen was in 2018 45 jaar of jonger. Dit is grotendeels het effect van de herregistratie van (basis)artsen begin 2018. In 2017 was dat aandeel 10 procent. Van het <<totaal aantal artsen onder de 45 jaar>> was 4,5 procent niet werkzaam in 2018. Onder verpleegkundigen was dit aandeel 2,9 procent.

Een deel van de niet werkzamen zal niet meer kunnen terugkeren in hun oude beroep. Een aanwijzing daarvoor is het aantal medisch geschoolden met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. In 2018 had circa 10 procent van de niet werkzame artsen een arbeidsongeschiktheidsuitkering als voornaamste inkomensbron.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hoeveel medisch geschoolden zijn niet aan het werk?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!