Ongeveer driekwart van de zorgverleners signaleert knelpunten in de zorg voor mensen met complexe psychische problemen in de wijk. 

Verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners willen meer professionals in de wijk die deskundig zijn in het signaleren en ondersteunen van mensen met complexe psychische problemen. Dit blijkt uit een onderzoek onder de deelnemers van het landelijke Nivel Panel Verpleging & Verzorging.

Veel knelpunten
Ongeveer driekwart van de ondervraagde zorgverleners signaleert knelpunten in de zorg voor mensen met complexe psychische problemen in de wijk. Het gaat om mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen, met het risico dat zij zichzelf of anderen schade toe brengen. Knelpunten in de zorg worden veruit het meest ervaren bij mensen met psychiatrische problemen. Regelmatig noemen zorgverleners ook knelpunten bij mensen die zorg mijden en mensen met verslavingsproblemen, gedragsproblemen, of een combinatie van allerlei problemen. Het is lastig deze mensen tijdig in beeld te krijgen, zodat al in een vroeg stadium hulp geboden kan worden. Even zoveel zorgverleners signaleren ook knelpunten in het zorgaanbod en de mogelijkheden om mensen door te verwijzen naar de juiste zorg.

Deskundig wijkteam 
Om mensen met psychische problemen tijdig in beeld te krijgen en vervolgens de juiste ondersteuning te bieden is het belangrijk dat er een wijkteam aanwezig is waarin mensen zitten met specifieke deskundigheid op dit vlak, aldus de ondervraagde zorgverleners. Ook is er behoefte aan meer mogelijkheden om mensen te verwijzen naar meer gespecialiseerde voorzieningen. Veel zorgverleners in de wijk willen zelf ook bijgeschoold worden over het tijdig signaleren, ondersteunen en doorverwijzen van mensen met psychische problematiek.

Wijkbrede samenwerking nodig
Zorgverleners benadrukken daarnaast het belang van een brede samenwerking tussen professionals in de wijk, bijvoorbeeld met gemeenten, woningbouwverenigingen, politie en de geestelijke gezondheidszorg. Samenwerkingsafspraken tussen professionals in de wijk kan zowel het tijdig signaleren en ondersteunen als het doorverwijzen verbeteren. Signaleren vraagt volgens de zorgverleners ook tijd, tijd die ze nu niet altijd genoeg hebben. Zorgverleners vinden het ten slotte nodig dat de gemeente meer maatwerkvoorzieningen aanbiedt. Dit is hulp die afgestemd is op de persoon, zoals individuele begeleiding.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek is er een voorgestructureerde vragenlijst verstuurd naar deelnemers van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging. Het panel bestaat uit verpleegkundigen, verzorgenden, agogisch opgeleide begeleiders en praktijkondersteuners die werkzaam zijn in de directe zorgverlening.  De vragen zijn beantwoord door 425 zorgverleners die in hun werk te maken hebben met mensen met complexe psychische problematiek in de wijk.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meer deskundigheid nodig voor complexe psychische problematiek in de wijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!