Het voorstel van het landelijk bestuur voor een ‘nee tenzij’ is aangenomen door de landelijke ledenvergadering

De huisartsen die samen de landelijke ledenvergadering van de LHV vormen, hebben tijdens een lange bespreking maandagavond 12 september besloten dat zij het integraal zorgakkoord nu niet ondertekenen. Tenzij er binnen 3 maanden op belangrijke punten aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Dan zijn we als huisartsen alsnog bereid om het zorgakkoord te ondertekenen.

Tijdens de landelijke ledenvergadering werd duidelijk dat de aanwezige huisartsen vinden dat de afspraken die in het integraal zorgakkoord (IZA) staan, kunnen helpen om de grote problemen in de huisartsenzorg aan te pakken, in het belang van alle patiënten. Er is helaas echter onvoldoende vertrouwen op basis van alleen deze IZA-tekst dat die afspraken ook door de zorgverzekeraars en NZa zullen worden nageleefd. Die onzekerheid komt ook duidelijk naar voren uit de ledenraadpleging en dat maakt dat de ledenvergadering het zorgakkoord nu niet kan ondertekenen.

Op basis van het gesprek met de huisartsen in de ledenvergadering hebben het VPH-bestuur en LHV-bestuur – tijdens een schorsing van de vergadering – gezamenlijk een voorstel geformuleerd om ‘nee tenzij’ te besluiten. Dat heeft het LHV-bestuur vervolgens voorgelegd aan de ledenvergadering. Om recht te doen aan het gebrek aan vertrouwen, dat is gebaseerd op slechte ervaringen uit het verleden, en tegelijkertijd niet uit het oog te verliezen dat er ook daadwerkelijk belangrijke positieve afspraken in het zorgakkoord staan.

Concrete resultaten nodig
Vanwege het bestaande gebrek aan vertrouwen, willen we op korte termijn concrete resultaten zien. Daarom heeft de ledenvergadering besloten dat we: 

  • op het gebied van de avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW) uiterlijk 1 oktober van de NZA willen weten wat de ANW-tarieven worden per 1 januari 2023. Dat is nodig om de acute zorg voor patiënten in de ANW-uren ook in de toekomst te garanderen.
  • op het gebied van ‘Meer tijd voor de patiënt’ binnen 3 maanden van alle zorgverzekeraars willen zien dat zij huisartsen via het contract voor 2023 de mogelijkheid bieden voor Meer tijd voor de patiënt en dat dit per 2024 structureel bekostigd wordt via S1. 

In december nieuw besluit
Het voorstel van het landelijk bestuur voor een ‘nee tenzij’ is aangenomen door de landelijke ledenvergadering. Daarmee gaan beide besturen nu aan de slag. Het LHV-bestuur heeft dit besluit laten weten aan minister Kuipers van VWS.

In december neemt de landelijke ledenvergadering een besluit of is voldaan aan de voorwaarden en of we alsnog het IZA zullen ondertekenen.

Kijk hier voor verdere informatie

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LHV
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LHV
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lhv.nl/nieuws/lhv-huisartsen-zeggen-nee-tenzij-tegen-zorgakkoord/
Originele titel: LHV-huisartsen zeggen ‘nee, tenzij’ tegen zorgakkoord
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-09-12


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com