De inspectie houdt er rekening mee als een zorgaanbieder door tekort aan personeel niet de zorg kan bieden die eigenlijk nodig is

De zorg en de jeugdhulp kampen met problemen door de krapte op de arbeidsmarkt. Er is soms niet genoeg personeel beschikbaar. De kwaliteit van en de toegang tot de zorg en de jeugdhulp komen daardoor in gevaar. Nu al, en zeker in de toekomst als het tekort aan personeel nog verder toeneemt.

Dat schrijven de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brief aan de ministers Kuipers en Helder (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

De inspectie en de NZa vragen aandacht van de VWS-ministers voor de problemen door de tekorten op de arbeidsmarkt. Zij vragen de ministers om zorgprofessionals en zorgaanbieders te steunen in de keuzes die ze moeten maken. Ook zorgprofessionals, zorgaanbieders en zorginkopers moeten nu in actie komen om de zorg anders te organiseren. Zo kan iedereen toch goede en veilige zorg krijgen. Ook als er minder personeel is, nu en in de toekomst.

Toezicht
De inspectie houdt er rekening mee als een zorgaanbieder door tekort aan personeel niet de zorg kan bieden die eigenlijk nodig is. Minder zorg of andere zorg. Dat zijn moeilijke keuzes waarbij de zorgprofessionals steun en waardering verdienen. De communicatie van VWS en zorgaanbieders over wat wel en soms niet kan moet duidelijk zijn. Vooral voor patiënten en cliënten.

Publicaties
Problemen door tekort aan personeel in zorg en jeugdhulp


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Problemen door tekort aan personeel in zorg en jeugdhulp
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!