Meer personeel, minder administratieve lasten én digitale zorgoplossingen worden benoemd als mogelijke oplossingen

37 procent van de zorgprofessionals die direct met patiënten werkt, geeft aan onvoldoende aandacht te kunnen geven aan patiënten. Dit terwijl het geven van aandacht van grote invloed is op de gezondheid van een patiënt. Meer personeel, minder administratieve lasten én digitale zorgoplossingen worden benoemd als mogelijke oplossingen. Dit blijkt uit onderzoek van Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en innovatieve zorgoplossingen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 505 zorgprofessionals in Nederland. 

Bekijk de resultaten in een infographic

“De impact van aandacht op zowel het mentale als de fysieke gezondheid van de patiënt én zorgprofessional is opmerkelijk”, Stefan van der Stigchel, Hoogleraar Cognitieve Psychologie verbonden aan de Universiteit van Utrecht én expert op het gebied van aandacht. “Uit onderzoek weten we dat aandacht het herstel van de patiënt versnelt, klachten vermindert en meer zelfvertrouwen geeft. Daarnaast blijkt dat als zorgverleners consequent medeleven tonen, patiënten meer vertrouwen wat de professional zegt. Aandacht doet veel meer dan je misschien zou denken.”

Mogelijke oplossingen
Op de vraag of de hoeveelheid aandacht aan de patiënt het afgelopen jaar is veranderd, geeft ruim 30 procent van de zorgprofessionals aan dat dit het laatste jaar is verslechterd. Voor ruim 60 procent is dit hetzelfde gebleven. Uit het onderzoek kwamen ook enkele oplossingen. Zo geeft 68 procent van de zorgprofessionals aan dat meer personeel en minder administratieve lasten belangrijke oplossingen zijn voor het probleem. Daarnaast geeft twintig procent van hen aan dat digitalisering een oplossing kan zijn om uiteindelijk meer aandacht te kunnen geven aan de patiënt. Zo geven de zorgprofessionals die zijn ondervraagd aan dat technologie in de zorg op de volgende punten kan bijdragen:

  1. Meer zelfregie bij patiënt
  2. Aan preventieve zorg
  3. Ondersteunen in chronische zorg
  4. Betere kwaliteit van de zorg
  5. Betere toegankelijkheid van de zorg 

Multidisciplinaire samenwerking
Arjen Linders, Algemeen Directeur Mediq Benelux: “Naast technologie zie je ook dat multidisciplinaire samenwerkingen in de regio én het verplaatsen van zorg naar huis oplossingen kunnen zijn om de werkdruk in de zorg te verminderen. Zo houden zorgprofessionals meer tijd over voor de patiënt.” Aan de ene kant heeft deze zorg als doel de zorgprofessionals te ontlasten en aan de andere kant om de patiënt meer regie te geven over zijn leven. “Thuis kan veel zorg geregeld worden”, aldus Linders.  

Bron: Mediq


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!