Vanaf september 2020 moeten alle overheidswebsites voldoen aan de wettelijke richtlijnen

Slechts 23 procent van de homepagina’s van gemeentewebsites is toegankelijk. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Vanaf september 2020 moeten alle overheidswebsites voldoen aan de wettelijke richtlijnen. Deze zijn opgesteld zodat ook mensen met een beperking volledig toegang hebben tot alle informatie en dienstverlening op deze sites.  

Alarmerend beeld
Het onderzoek betreft een controle van de homepagina, en geeft een indicatie van de algehele toegankelijkheid van de 355 gemeentelijke websites. Een diepgaander onderzoek naar 69 gemeenten door Eric Velleman uit 2018* liet zien dat geen van de websites voldeed aan de richtlijnen. Een alarmerend beeld, vindt Ieder(in). ‘Onze achterban is voor belangrijke dienstverlening, zoals het indienen van een WMO-aanvraag of het verlengen van paspoort of rijbewijs, afhankelijk van de werking van de gemeentewebsite. Als die niet aan de richtlijnen voldoet, kan iemand die bijvoorbeeld blind is geen aanvraag indienen’, aldus Illya Soffer van Ieder(in).

Werk aan de winkel
Voor gemeenten is er dus werk aan de winkel. Tot september 2020 hebben ze de tijd om aan de 50 toegankelijkheidscriteria te voldoen. Lokale belangenorganisaties kunnen zorgen dat de toegankelijkheid van de gemeentewebsite hoog op de politieke agenda komt. Hoe je dit kunt aanpakken, beschrijft Ieder(in) in een ‘toolkit’. Daarin komt informatie over de richtlijnen, manieren om je gemeente te benaderen en welke rol je kunt pakken als belangenbehartiger. De toolkit is rond 1 december gereed en beschikbaar via de website.

Tip voor lokale belangenorganisaties
Attendeer jouw gemeente op de mogelijkheid om bij Stuurlui het onderzoeksrapport van de eigen website op te vragen. Op deze manier kun je het onderwerp rechtstreeks bij jouw gemeente agenderen! In het rapport staan ook tips om de homepagina beter toegankelijk te maken.

Bekijk hier het volledige onderzoek van Stuurlui

Bekijk hier het promotieonderzoek van Eric Velleman


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Toegankelijkheid gemeentewebsites scoort onvoldoende
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!