Zorgverzekeraars en VWS willen het verzekerden met een (blijvend) chronische aandoening makkelijker maken

In het najaar van 2019 spraken de zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen af te voorkomen dat mensen naar een arts moeten om opnieuw een bewijs of verklaring te halen dat zij een blijvend chronische aandoening hebben.

Zorgverzekeraars en VWS willen het verzekerden met een (blijvend) chronische aandoening makkelijker maken. Het hebben van een éénmalige verklaring als bewijs waaruit deze diagnose blijkt is voldoende, een houdbaarheidsdatum of een actuele versie is niet nodig. Samen met vertegenwoordigers van patiënten en artsen spreken zorgverzekeraars en VWS momenteel af voor wat voor type chronische aandoeningen dit geldt.

Zorgverzekeraars en VWS realiseren zich dat mensen met een chronische aandoening geconfronteerd worden met meer zaken dan bijvoorbeeld verzoeken om actuele verklaringen dat zij die aandoening hebben. Daarom kijken zorgverzekeraars en VWS samen welke verdere stappen mogelijk zijn om deze groep verzekerden verder te helpen en administratieve lasten voor hen te verminderen.

Ondanks deze inspanningen kan het voorkomen dat u, of een naaste, toch te maken krijgt met het verzoek om een actueel bewijs van een chronische aandoening waarvan u al een diagnoseverklaring hebt. Mocht die situatie zich onverhoopt voordoen, dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. U kunt uw ervaring ook delen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Naast een korte toelichting is het belangrijk om (1) uw naam, (2), de zorgverlener/leverancier en (3) uw zorgverzekeraar te vermelden in het bericht. Er wordt dan direct actie ondernomen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Eenmalige diagnose bij chronische aandoeningen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!