Ieder(in) pleit daarom voor het strikter toepassen en handhaven van de basisregels

Mensen met een beperking of chronische ziekte worden nog steeds extra hard getroffen door de coronapandemie. Ze voelen zich vaak onveilig op plekken waar ze met anderen in contact komen. Dat blijkt uit onderzoek van Ieder(in) onder ruim 1700 mensen met een chronische aandoening of beperking. Ieder(in) pleit daarom voor het strikter toepassen en handhaven van de basisregels. Zoals het houden van anderhalve meter afstand en uitbreiding van de mondkapjesplicht. Verder moet het boostervaccin versneld worden aangeboden.

Impact corona is groot
Het onderzoek vond plaats tussen 12 en 20 oktober, toen het aantal besmettingen weer begon op te lopen, maar nog lang niet zo hoog was als nu. Toch was ook toen al de impact van corona op het leven groot. Twee derde van de ondervraagden heeft minder sociale contacten dan voor de pandemie. Rond een derde voelt zich vaker eenzaam, eveneens een derde heeft vaker last van stress of psychische klachten en 37%  heeft een slechtere lichamelijke conditie.

Verder voelen velen zich buitenshuis slecht beschermd. In het openbaar vervoer bijvoorbeeld voelt 72% zich onvoldoende of slechts een beetje beschermd. In het onderwijs geldt dat voor 54% van de leerlingen en studenten met een aandoening. Een student meldt: “De hogeschool is weer helemaal opengegooid zonder maatregelen, ik sta doodsangsten uit!”

Veel onbegrip bij buitenwereld
Een andere, pijnlijke conclusie is dat veel ondervraagden zich achtergesteld en vergeten voelen, en gestereotypeerd als ‘kwetsbaar’. Iemand merkt op: “Het onbegrip van mensen over het risico van mensen met een aandoening is gegroeid. Wij zijn overduidelijk tweederangs burgers geworden.”

Om beter beschermd te zijn, wil een grote meerderheid dat de anderhalve meter afstand strikter wordt toegepast, dat mondkapjes op meer plekken verplicht worden en dat deze regels vervolgens ook goed worden gehandhaafd! Verder moet voor leerlingen en studenten online onderwijs mogelijk zijn. Deze maatregelen zijn extra van belang voor mensen die vanwege hun aandoening niet gevaccineerd kunnen worden (4% van de ondervraagden) en voor de mensen bij wie het vaccin (mogelijk) minder bescherming biedt dan gebruikelijk (22%).

Opnieuw vaccineren moet ook extra veiligheid bieden. Ruim zestig procent van de volledig gevaccineerden wil snel een boosterprik.

Extra maatregelen nodig
Ieder(in vindt dat dit onderzoek laat zien, dat er extra maatregelen nodig zijn om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Illya Soffer, directeur van Ieder(in): “Met de huidige besmettingsaantallen is de samenleving niet veilig genoeg voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Wij pleiten daarom voor extra maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen.”

“De basismaatregelen moeten helaas weer overal gaan gelden; ook waar het coronatoegangsbewijs wordt gehanteerd. En om de veiligheid te bevorderen is veel meer testen noodzakelijk. Want voor onze achterban geeft testen de grootste kans op veilige deelname aan de samenleving. Daarnaast moeten mensen – indien mogelijk – het recht krijgen om thuis te werken en in het onderwijs moet online onderwijs een blijvende en volwaardige plaats krijgen. En tot slot: mensen met verhoogd risico moeten met voorrang een boosterprik kunnen krijgen.”

Onderzoeksrapportage 4e Corona-onderzoek Iederin November 2021

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
Wat is de URL bij deze bron?: https://iederin.nl/onderzoek-mensen-met-een-beperking-willen-striktere-coronaregels/
Originele titel: Onderzoek: mensen met een beperking willen striktere coronaregels
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2021-11-24

Relevante artikelen ...

Toegankelijkheid producten en diensten door toegankelijkheidsacte in wet opgenomen De Europese Toegankelijkheidsakte bevordert toegankelijkheid van voornamelijk elektronische producten en diensten in Europa In 2025 gaat in alle land... Chronisch zieken Sun, 21 Nov 2021, 06:44:12
Er kan projectgeld aangevraagd worden voor de open ronde bij ZonMw Het maximale projectbudget is 50.000 euro per aanvraag Organisaties voor en door mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen projectgeld aan... Chronisch zieken Wed, 21 Jul 2021, 17:48:33
Per 3 juli gaan plastic rietjes in de ban Dit heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking die afhankelijk zijn van plastic rietjes Om de hoeveelheid plastic in de oceanen terug te drin... Chronisch zieken Fri, 18 Jun 2021, 13:10:47
Het sociaal domein moet menselijker en sterker Die oproep doen 43 landelijke en lokale organisaties Het sociaal domein moet topprioriteit zijn van het volgende kabinet. Maak het sterker en menseli... Chronisch zieken Thu, 18 Mar 2021, 16:08:36
Risico op sterfte bij coronapatiënten door ernstig hartfalen vergroot Dit publiceerden onderzoekers, bijeengebracht door de DutchCardioVascularAlliance Van de coronapatiënten met een hartziekte, die in het ziekenhuis op... Chronisch zieken Tue, 09 Mar 2021, 12:43:16
Wat zeggen de partijen over mensen met een beperking en chronische aandoening Ieder(in) heeft daarvoor de partijprogramma’s bekeken Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Benieuwd of partijen écht aandacht hebben voor th... Chronisch zieken Tue, 02 Mar 2021, 15:52:49