Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds

In Nederland hebben mensen met een Turkse, Surinaamse/Antilliaanse of Marokkaanse migratieachtergrond vaker diabetes dan mensen zonder migratieachtergrond. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds. Ook mensen met een lage sociaaleconomische status hebben vaker diabetes. Onderzoek naar de oorzaken van deze verschillen is een noodzakelijke stap in het streven deze gevonden verschillen te verkleinen of op te heffen, naast gerichte preventie.

Mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse/Antilliaanse achtergrond vormen de grootste migrantengroepen in Nederland. Niet alleen komt binnen deze groepen vaker diabetes voor dan bij mensen zonder migratieachtergrond, ook hebben zij vaak al veel jonger diabetes. Diabetes komt daarnaast vaker voor bij mensen met een lagere sociaaleconomische status (SES).

Mensen met een migratieachtergrond en mensen met een lage SES hebben vaker overgewicht en bewegen vaker te weinig, zo is bekend uit ander onderzoek. Dit biedt echter geen volledige verklaring voor de verschillen in het voorkomen van diabetes. Hiervoor is verder onderzoek nodig. De resultaten van een dergelijk onderzoek kunnen daarnaast handvatten bieden voor het voeren van meer gericht beleid ter preventie van diabetes voor deze groepen.

Over het onderzoek
Er is gebruikgemaakt van huisartsenregistraties uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en van gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), over migratieachtergrond en besteedbaar inkomen. We spreken over een migratieachtergrond wanneer ten minste één van de ouders is geboren in het buitenland. De sociaaleconomische status (SES) van mensen is bepaald aan de hand van het besteedbaar inkomen van deze mensen. Hoewel migratieachtergrond en SES aan elkaar gerelateerd zijn, werden ze in dit onderzoek apart van elkaar onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mensen met een migratieachtergrond hebben vaker diabetes, onderzoek naar oorzaken én gerichte preventie nodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!