Omdat we niet weten wanneer griep komt, hoe lang het duurt en wie er geraakt worden, kunnen we ons er slecht op voorbereiden.

Influenzavirussen verschillen onderling sterk en raken mensen van verschillende leeftijdsgroepen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van NIVEL-onderzoeker Saverio Caini. Deze kennis kan helpen om de preventie en bestrijding van griep te verbeteren. Caini promoveerde 26 maart aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Uit Caini’s onderzoek ' Global epidemiology of influenza A and B: implications for prevention and control measures’ bleek dat influenzavirussen onderling sterk verschillen (bijvoorbeeld influenza A (H3N2) en B) en de neiging hebben om verschillende mensen van verschillende leeftijdsgroepen te beïnvloeden. In een eerdere paper, bleek dat de timing van influenza-epidemieën in Europa de afgelopen twintig jaar is veranderd.

Betere voorbereiding
Omdat we niet weten wanneer griep komt, hoe lang het duurt en wie er geraakt worden, kunnen we ons er slecht op voorbereiden. De gevolgen ervan zijn deze winter duidelijker zichtbaar met overvolle ziekenhuizen. Meer kennis kan helpen om hier actie op te ondernemen. Dit is belangrijk omdat het gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid en directe gevolgen heeft voor de planning en uitvoering van vaccinatiecampagnes.

Over het onderzoek
Dit onderzoek maakt deel uit van het Nivel-onderzoek Global Influenza B Study (GIBS). Er werd gebruik gemaakt van wereldwijde influenzasurveillance-gegevens van over de hele wereld om bewijs te produceren dat kan helpen bij het optimaliseren van de strategieën voor preventie en bestrijding van influenza.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griep: betere kennis helpt bij preventie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!