Lareb ontving drieëntwintig meldingen van loskomende stukjes capsule na het doorprikken in de inhalator

Tijdens het doorprikken van de inhalatiecapsule kunnen kleine stukjes van de capsule in de inhalator achterblijven. Soms zijn de stukjes zo klein, dat ze bij het inhaleren meegezogen worden.

Bij sommige poederinhalatoren voor astma of COPD zit het medicijn in een capsule. De inhalator prikt een gaatje in de capsule. Het medicijn komt dan in de vorm van poeder vrij na inhalatie. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drieëntwintig meldingen van loskomende stukjes capsule na het doorprikken in de inhalator.

De capsules zijn onschadelijk
Als er kleine stukjes capsule achterblijven in de inhalator kan het geen kwaad om de hele dosis te inhaleren. Uit de meldingen blijkt dat hier soms zorgen over ontstaan. De capsules zijn gemaakt van onschuldige hulpstoffen, zoals gelatine of hypromellose. Bovendien zijn de stukjes te groot om de longen te bereiken na inhalatie. Kleine stukjes van capsules blijven achter in de mond of keel. Inslikken daarvan kan ook geen kwaad.

Juist bewaren vermindert de kans op brokkelen
Bewaar de capsules op de juiste manier om te voorkomen dat ze gaan verbrokkelen. Dit is in de originele verpakking op een droge plek en bij kamertemperatuur. Bewaar de capsules ook niet op plekken waar de zon op schijnt.

Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) vragen aandacht voor het juist bewaren van inhalatiecapsules en het belang van goede voorlichting in een Praktijkprikkel.

Lees hier de volledige Praktijkprikkel.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!