Zo lang het medicijn in de sluis zit, wordt het niet vergoed en is het niet beschikbaar voor de patiënt

Nederlandse patiënten moeten steeds langer wachten op nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Na Europese goedkeuring duurt het voor deze medicijnen nog zo’n 19 maanden voor de vergoeding is geregeld. In de jaren vóór 2022 bedroeg die wachttijd gemiddeld 14 maanden.

Dat blijkt uit een analyse van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). De VIG maakte een overzicht van de 12 geneesmiddelen die vorig jaar uit de zogeheten sluis kwamen. De minister van VWS kan een door de EMA goedgekeurd medicijn in de sluis plaatsen voor prijsonderhandelingen, als het volgens de criteria te duur is of, gezien het aantal patiënten, een te hoge budgetimpact heeft.

Zo lang het medicijn in de sluis zit, wordt het niet vergoed en is het niet beschikbaar voor de patiënt.

Zorgwekkend
De middelen die vorig jaar uit de sluis kwamen, waren gericht op nierkanker, longkanker, multipel myeloom en borstkanker. Het ging om 12 medicijnen, tegen 14 indicaties (ziektebeelden). ‘Deze trend is zorgwekkend’, zegt Carla Vos, adjunct-directeur van de VIG. ‘Terwijl landen om ons heen goedgekeurde medicijnen al verstrekken aan patiënten, zijn wij nog aan het soebatten over de prijs. Vaak scheelt dat wel een jaar. Voor een patiënt die ernstig ziek is, maakt dat veel verschil.’

Meer in sluis
Ongeveer een op de vijf Europees goedgekeurde geneesmiddelen verdwijnt in de sluis, gemiddeld voor ruim anderhalf jaar. Dat worden er na 1 juli alleen maar meer, omdat de minister de criteria voor de sluis gaat aanpassen. Nu is de ondergrens nog een totale budgetimpact van € 40 miljoen per jaar, na 1 juli komen medicijnen met een budgetimpact vanaf € 20 miljoen al in de sluis.

Kan sneller
‘We kunnen ook in Nederland de patiënt sneller helpen, met behoud van zorgvuldigheid en kostenbewustzijn’, zegt Vos.

Ten eerste is het van belang dat de sluisprocedure transparanter en vooral sneller wordt. Ten tweede kunnen we leren van de landen om ons heen. Diverse Europese landen vergoeden tijdens de prijsonderhandelingen alvast een voorlopige prijs, en maken daarná een verrekening. Dat kunnen wij ook doen, stelt de VIG. Ten derde kunnen we nog veel meer gebruik maken van praktijkdata.

Vos: ‘Je spreekt dan bijvoorbeeld af om het voor een bepaalde periode te vergoeden, om nauwkeurig te volgen hoe het medicijn bij steeds grotere patiëntaantallen werkt in de praktijk. Vervolgens pas je de vergoeding daarop aan.’

#terugnaar100
De VIG startte eind 2021 de campagne #terugnaar100, met als doel de sluisperiode terug te brengen naar maximaal 100 dagen.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-01-27


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com