Jaarlijks krijgen ongeveer 9.000 mensen boven de 50 jaar de diagnose spierreuma

Veelbelovend nieuws voor mensen met spierreuma, ook bekend als polymyalgia reumatica (PMR): ons recente onderzoek laat hoopvolle resultaten zien van prednison-vervangende medicatie. Het onderzoek toont aan dat het eenmalig toedienen van het bekende reumamedicijn rituximab een effectieve behandeling is, waardoor mensen met spierreuma minder prednison nodig hebben. Dit zorgt waarschijnlijk voor een vermindering van de vervelende bijwerkingen van prednison.

Jaarlijks krijgen ongeveer 9.000 mensen boven de 50 jaar de diagnose spierreuma. Van deze groep is ongeveer twee derde vrouw en een derde man. Traditioneel wordt spierreuma vaak behandeld met prednison, een medicijn dat ontstekingen vermindert. Helaas ervaart tot wel 65% van de mensen met PMR hinderlijke bijwerkingen van dit medicijn, zoals osteoporose, ontwikkeling van suikerziekte, een verhoogd infectierisico, dunner wordende huid, slapeloosheid, gewichtstoename en andere ongemakken. Daarnaast kan de behandelduur met prednison lang zijn, vaak wel twee tot drie jaar.

Eenmalig infuus
In recent onderzoek ontdekten reumatologen van de Sint Maartenskliniek dat rituximab een veelbelovend alternatief is. Het medicijn wordt al voorgeschreven voor andere soorten reuma, maar tot nu toe nog niet voor spierreuma. Rituximab wordt toegediend via een eenmalig infuus, terwijl prednison dagelijks als tablet wordt ingenomen. Het onderzoek toont aan dat mensen die rituximab kregen, al na één jaar veel minder afhankelijk waren van prednison in vergelijking met de placebogroep. De helft van de mensen die rituximab kregen, stopte zelfs na één jaar helemaal met het gebruik van prednison.

"Dit was een proof of concept studie met een kleine groep, maar de resultaten zijn robuust en veelbelovend," zegt dr. Aatke van der Maas, reumatoloog en hoofdonderzoeker van het project. "Dit onderzoek maakt ons enorm hoopvol. We streven naar een effectieve nieuwe behandeling voor spierreuma, omdat het niet alleen de afhankelijkheid van prednison vermindert, maar hopelijk ook de levenskwaliteit van de patiënten kan verbeteren."

Vervolgonderzoeken gestart
Vanwege de veelbelovende resultaten zal de Sint Maartenskliniek het onderzoek naar rituximab voortzetten in samenwerking met een aantal andere reumacentra, waaronder Rijnstate, Gelre ziekenhuizen, Radboudumc, ZGT Almelo en UMCG. Er zullen twee aanvullende studies worden uitgevoerd, dankzij subsidie van ZonMw en ReumaNederland, waarbij de ene groep patiënten rituximab krijgt op het moment dat de diagnose spierreuma wordt gesteld, en de andere groep op het moment dat er sprake is van een opvlamming van de klachten. Een deel van de deelnemers zal rituximab krijgen en het andere deel een placebo, zodat de resultaten onbetwistbaar zullen zijn. De ziekenhuizen moedigen mensen aan om zich aan te melden voor deelname aan deze vervolgonderzoeken. Dit helpt om de bevindingen zo snel mogelijk te kunnen valideren en beschikbaar te maken voor alle mensen met spierreuma.
Aanmelden kan hier.

Bron: Sint Maartenskliniek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Sint Maartenskliniek
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Sint Maartenskliniek
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Doorbraak in spierreuma-onderzoek: minder prednison nodig door alternatieve behandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!