15 jaar na epidemie ervaren patiënten nog dagelijks de gevolgen

Nog altijd wachten Q-koorts patiënten op erkenning van de gevolgen van hun besmetting. Dat is de reden waarom de Nationale ombudsman voor een derde keer aandacht vraagt voor deze groep patiënten. Het is nu 15 jaar na de grote uitbraak, maar nog dagelijks ervaren patiënten ernstige gevolgen. Q-koortspatiënten willen excuses van de overheid en erkenning en herkenning van hun klachten. Dit blijkt uit het onderzoek "Leven met Q-koorts" van de Nationale ombudsman.

Q-koortspatiënten ervaren grote problemen op medisch, sociaal en financieel vlak. Ze hebben onder meer last van ernstige vermoeidheid en fysieke inspanning is vaak lastig. Hierdoor wordt hun wereld steeds kleiner. In 2012 en 2017 heeft de Nationale ombudsman ook al onderzoek gedaan naar de gevolgen van Q-koorts. De belangrijkste aanbevelingen uit die rapporten zijn nog steeds niet opgevolgd.

Excuses zijn nog altijd belangrijk
De ombudsman roept daarom nóg een keer de overheid, en in het bijzonder het ministerie van VWS, op excuses te maken aan de Q-koortspatiënten. En ze de erkenning en ondersteuning te geven die ze verdienen.

Q-koorts patiënt Katinka: "Al jaren verkeer ik in onzekerheid. Ik heb alle dagen financiële zorgen en geen toekomstperspectief. De overheid moet wat mij betreft een enorme knieval maken."

Verschil in houding van gemeenten
Er is een groot verschil in de houding van gemeenten naar Q-koortspatiënten. Er zijn gemeenten die zich verdiepen in Q-koorts en luisteren naar wat de patiënten nodig hebben. Maar er is ook een groep mensen die zich niet gehoord en gezien voelt.

Q-koortspatiënt Eva: "Mijn abonnement voor medische fitness wordt niet vergoed. Ik krijg ook geen huishoudelijke hulp vanuit de Wmo. In een dorp hier verderop krijgen ze zulke zaken wel vergoed vanuit de Wmo. Ik vind dat iedereen dezelfde rechten moet hebben."

De ombudsman roept overheidsinstanties en hulpverleners die zorg bieden op Q-koortspatiënten serieus te nemen en ze laagdrempelige toegang tot voorzieningen te bieden.   

Parallellen met post-COVID
Q-koorts is net als het coronavirus een zoönose. De klachten van mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) lijken veel op die van post-COVID (long covid) patiënten. De Nationale ombudsman ziet meerwaarde in het investeren in kennis en expertise over Q-koorts én post-COVID.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: "Het is nu echt tijd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid pakt en niet dezelfde fouten maakt als in het verleden. Het is tijd dat we Q-koortspatiënten weer een toekomstperspectief geven. Excuses van de overheid zijn daarbij een cruciale eerste stap. Er zijn parallellen te trekken tussen Q-koorts en post-COVID. Neem dit ook mee in de huidige onderzoeken die worden gedaan. Leer van deze uitbraken, deel ervaringen en vergeet de Q-koortspatiënt niet."

Bijlagen
Leven met Q-koorts

Bron: Nationale ombudsman 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nationale ombudsman
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nationale ombudsman
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Q-koorts-patiënten wachten nog altijd op erkenning en excuses
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!