Het lukt werkenden met een chronische ziekte of beperking hun werk zo in te richten dat ze hun werkzaamheden waarderen met een 7,4
Werkenden met een chronische ziekte of beperking zijn bijna net zo tevreden als werkenden in de algemene bevolking. Blijkbaar lukt het de mensen met een chronische ziekte of beperking hun werk zo in te richten dat ze naar tevredenheid kunnen werken.
Werknemers met een hoge werktevredenheid voelen zich beter in staat om hun werk voort te zetten. Werknemers met een chronische ziekte of beperking waarderen hun werk gemiddeld met een 7,4. Factoren die de tevredenheid met het werk van werkenden met een chronische ziekte of beperking beïnvloeden zijn zowel gerelateerd aan werk- als gezondheidskenmerken. Uitdagender of juist minder belastend werk en meer begrip van de leidinggevende kan de tevredenheid van de werknemers met een chronische ziekte of beperking vergroten.
NIVEL-onderzoeker Iris de Putter: “Het is goed om te zien dat werkenden met een chronische ziekte of beperking hun werk zo positief waarderen. Inzicht in de factoren die van invloed zijn op hun werktevredenheid, kunnen mogelijk werkuitval bij anderen voorkomen.”
Kwetsbare groep
Mensen met een chronische ziekte of beperking vormen een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt; ze ervaren vaker problemen op het werk, wat het risico op ziekteverzuim en werkuitval vergroot. Gevolg is dat de arbeidsparticipatie achterblijft bij die van de algemene bevolking. In 2015 had 26% van de 15 tot 64-jarigen met een chronische ziekte of beperking een betaalde baan voor minimaal 12 uur per week ten opzichte van 66% onder de algemene bevolking. Eén manier om het arbeidspotentieel beter te benutten is het het voorkomen van werkuitval.
Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten
Het NPCG bestaat uit een landelijk representatieve steekproef van zelfstandig wonende mensen met een somatische chronische ziekte en/of langdurige matige tot ernstige lichamelijke beperkingen, in de leeftijd van 15 jaar en ouder. Met dit panel volgt het NIVEL onder andere de uitwerking van veranderingen in het beleid op de arbeidsparticipatie en de inkomenspositie van mensen met een chronische ziekte en/of beperking.
Jaarlijks worden met behulp van vragenlijsten gegevens bij de panelleden verzameld over diverse onderwerpen, waaronder hun arbeidssituatie. De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld in oktober 2015. Er is aan 1946 panelleden van 15 t/m 64 jaar een vragenlijst gestuurd. De vragenlijst is door 1478 respondenten ingevuld (responspercentage van 76%). De vragenlijst bevatte onder andere vragen over werk en tevredenheid met werk. De gegevens die gebruikt zijn voor dit onderzoek zijn afkomstig van de groep mensen die aangaven betaald werk te hebben voor minimaal 12 uur per week (N=396).
Meer informatie over de Monitor Werk en Inkomen.