Dat geldt vooral voor jonge vrouwen bij wie de borstkas is aangedaan door de fibreuze dysplasie. 

Vrouwen met de chronische botziekte fibreuze dysplasie hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van borstkanker. Dat geldt vooral voor jonge vrouwen bij wie de borstkas is aangedaan door de fibreuze dysplasie. Dat concludeert orthopedisch chirurg in opleiding Bas Majoor in zijn proefschrift dat hij op 25 april verdedigde.

“Tijdens het opbouwen van een database met gegevens van patiënten met fibreuze dysplasie viel het me op dat er relatief veel vrouwelijke patiënten waren met borstkanker, en dat ze vaak erg jong waren”, aldus Majoor. Zijn vermoeden werd bevestigd toen hij systematisch de gegevens van 134 Nederlandse en 121 Amerikaanse vrouwelijke patiënten met fibreuze dysplasie doornam. In de eerste groep hadden 10 patiënten de diagnose borstkanker en in de tweede groep waren dat er 5.

Kans groter dan gemiddeld
Los zeggen die getallen niet zo veel, maar Majoor berekende dat de kans op borstkanker voor een vrouw met fibreuze dysplasie 3,4 keer zo groot is vergeleken met de gemiddelde Nederlandse vrouw. Voor Amerikaanse vrouwen vond hij een vergelijkbaar verhoogde kans, namelijk 3,9 keer zo groot. Voor vrouwen bij wie de botten in borstkas zijn aangedaan door de botziekte was de kans nog een stuk hoger in zowel Nederland als Amerika: respectievelijk 13,2 en 5,7 keer zo groot als in de gemiddelde vrouw.

Een andere opvallende bevinding was dat vrouwen met fibreuze dysplasie zo’n 10 tor 15 jaar eerder dan de gemiddelde vrouw borstkanker ontwikkelen. “We gaan in Leiden nu onderzoeken of het nuttig is om vrouwen met fibreuze dysplasie vanaf 30 jaar te gaan screenen op borstkanker”, zegt Majoor.

Dezelfde mutatie
Over hoe het precies zit met de relatie tussen fibreuze dysplasie en borstkanker kan de promovendus nog niet veel zeggen. “Wat we wel zien is dat de mutatie die de verkeerde botopbouw veroorzaakt bij fibreuze dysplasie, ook terug te vinden is in de tumorcellen van de vrouwen die borstkanker kregen. Die mutatie zie je normaal gesproken weinig tot niet bij borstkankerpatiënten,” aldus Majoor. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaker borstkanker bij vrouwen met botziekte fibreuze dysplasie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 29 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!