Seksuele problemen zijn niet uniek voor nierpatiënten

Zorgprofessionals willen de zorg aan chronische nierpatiënten op het gebied van seksualiteit en intimiteit verbeteren, maar het ontbreekt ze aan tijd en scholing om dat te doen. Dat concludeert arts Gaby van Ek in haar proefschrift dat ze op 7 november 2019 verdedigde.

Van Ek vroeg nefrologen, transplantatiechirurgen, dialyseverpleegkundigen en maatschappelijk werkers hoe ze omgaan met seksuele problemen van patiënten met chronische nierziekten. Vragen ze ernaar tijdens het spreekuur en wat zijn de redenen om dit eventueel niet te doen? En wat bespreken ze dan precies? En hoe beoordelen ze hun eigen kennis over seksualiteit en nierziekten? 

Geen tijd of kennis
De uitkomsten lieten zien dat zorgprofessionals welwillend zijn meer aandacht te besteden aan de zorg op dit gebied, maar dit in de praktijk niet lukt. Dat heeft volgens Van Ek diverse oorzaken. “Ze hebben geen tijd om ernaar te vragen, hebben er niet genoeg kennis over of vinden het niet hun verantwoordelijkheid.” Dat is een probleem, want vooral patiënten die net een niertransplantatie hebben gehad, en hun partners, lijken behoefte te hebben aan hulp op het gebied van seksualiteit en intimiteit.

De oplossing ligt volgens Van Ek bij het aanpakken van het huidige zorgsysteem. Ze ziet hier vooral een rol voor verpleegkundig specialisten en maatschappelijk werkers. “We moeten een systeem afspreken waarin op vaste momenten wordt gevraagd naar hoe het gaat met relaties en seksualiteit. Je kunt niet van alle zorgprofessionals verwachten dat ze dit uitgebreid bespreken, maar iedereen kan er wel naar vragen en eventueel verwijzen naar een gespecialiseerde collega. Het kan heel simpel zijn: bij het starten van dialyse kan gewezen worden op eventuele gevolgen voor de seksualiteit. Dat verkleint de stap om hulp te vragen als die problemen ontstaan.”

Sick and Sex
Seksuele problemen zijn volgens Van Ek niet uniek voor nierpatiënten. Zij is daarom, samen met copromotor uroloog-seksuoloog dr. Henk Elzevier, betrokken bij de stichting Sick and Sex, die pleit voor toegankelijke gezondheidszorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie voor iedereen die geconfronteerd wordt met ziekte. 

Ben je nierpatiënt en op zoek naar meer informatie over seksualiteit en intimiteit? Kijk op de site van Stichting Sick and Sex of op Nieren.nl.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog te weinig aandacht voor seksualiteit chronische nierpatiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!