Uit vragenlijsten bleek dat fysieke en mentale symptomen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van deze patiënten

Symptomen hebben meer impact op de kwaliteit van leven van chronische nierpatiënten dan nierfunctie. Dat schrijft Pauline Voskamp in haar proefschrift waarop ze op 10 oktober 2018 promoveerde. Ze roept collega-artsen daarom op om hier meer oog voor te hebben.

Voskamp onderzocht tijdens haar promotieonderzoek 1079 patiënten met stadium 4 of 5 chronische nierziekte. Dit zijn patiënten met een ernstige of zeer ernstige verminderde nierfunctie, die tegen dialyse of transplantatie aanzitten of al dialyse nodig hebben. Uit vragenlijsten bleek dat fysieke en mentale symptomen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van deze patiënten. Ze hebben bijvoorbeeld last van jeuk, somberheid en vermoeidheid. Klinische variabelen, zoals nierfunctie hadden geen enkele invloed op de kwaliteit van leven.

Grotere rol patiënten
“Patiënten vinden symptomen blijkbaar een van de belangrijkste aspecten van hun ziekte, maar in het onderzoek en tijdens de behandeling is hier nog weinig aandacht voor geweest”, legt Voskamp uit. “Dat is nu aan het veranderen, doordat patiënten een steeds grotere rol krijgen bij beslissingen over hun behandeling.” 

Hier kan haar onderzoek meteen nuttig zijn voor de praktijk, denkt Voskamp. “Traditioneel hechten behandelaars meer waarde aan meetbare variabelen, zoals nierfunctie. Nu blijkt dat dat weinig zegt over hoe de patiënt zich voelt, is het tijd om tijdens polikliniekbezoeken meer aandacht te gaan besteden aan symptomen.”

Interventies bedenken
Signaleren is belangrijk, maar wat doe je met die informatie? Voskamp: “We weten nu dat symptomen belangrijk zijn, maar dan wil je natuurlijk ook interventies bedenken om ze te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hoe kunnen we ingrijpen en zijn er wellicht bepaalde symptomen die meer invloed hebben dan andere? Die vragen liggen nog open.”

Meer lezen? Bekijk dan het hele proefschrift van Pauline Voskamp.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ‘Geef symptomen meer aandacht bij behandeling van chronische nierpatiënt’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!