De inkomenssituatie voor veel mensen met een beperking of chronische zieke is ronduit precair

Mensen met een levensbrede, levenslange beperking of chronische ziekte moeten vijf jaar na de decentralisaties nog altijd een enorm gevecht leveren om passende zorg en ondersteuning te krijgen. Er wordt vooral gesproken over geld en wie waarvoor verantwoordelijk is. Deze discussies worden te vaak uitgevochten tussen de rijksoverheid, gemeenten en aanbieders, meestal over de hoofden van mensen heen.

De bureaucratie, onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is en de financiële tekorten komen daarmee op het bord van mensen met een (complexe) hulpvraag terecht. Op 30 oktober bespreekt de Tweede Kamer de begroting van VWS. Ieder(in) vraagt om aandacht en oplossingen voor onderstaande punten.  

Zorgkosten
De stapeling van zorgkosten en meerkosten is onvoldoende opgelost, terwijl de inkomenssituatie voor veel mensen met een beperking of chronische zieke ronduit precair is. We vragen de Tweede Kamer om concrete stappen, zoals het verlagen van het eigen risico voor de zorgverzekering en maatregelen tegen oplopende kosten en bijdragen voor de Wet langdurige zorg. Ook is beter inzicht nodig hoe de inkomenssituatie precies is van mensen die langdurig of levenslang zorg nodig hebben en wat dit betekent voor hun dagelijks leven.

Eenvoudiger onderzoeken en indiceren
Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten keer op keer aantonen dat zij in aanmerking komen voor de (langdurige) hulp en ondersteuning die zij nodig hebben. Voor de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat dit gelukkig eenvoudiger worden: daarbij wordt voortaan met een eenmalig onderzoek volstaan. We vragen de minister om dit ook zo voor gemeentelijke zorg of andere vormen van hulp en ondersteuning te regelen. Hiermee worden ook de bureaucratische lasten verminderd.

Garandeer huisartsenzorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Steeds meer huisartsen en huisartsenposten zien er vanaf om algemene medische zorg te bieden aan mensen met een beperking die zijn aangewezen op langdurige zorg (Wlz). Duizenden mensen met een verstandelijke beperkinig dreigen verstoken te raken van noodzakelijke huisartsenzorg, onder meer omdat artsen zeggen dat ze niet goed zijn toegerust voor deze zorg. Artsen verstandelijk gehandicapten (AVG) zijn niet opgeleid om die huisartsenzorg te leveren. Ieder(in) doet een dringend beroep op de minister om te zorgen dat deze basiszorg beschikbaar blijft voor mensen met een verstandelijke beperking. Artsenzorg voor mensen met een verstandelijke beperking mag niet leiden tot extra kosten voor deze groep.

Stel mensen in staat hun stem te laten horen
De stem van mensen met een beperking wordt in veel gemeenten niet goed gehoord. Terwijl die gemeente wel allerlei belangrijke zaken moet regelen voor ze. We vragen de Tweede Kamer en minister om aandacht voor het versterken van die lokale belangenbehartiging, te beginnen met een onderzoek hoe die belangenbehartiging sterker en toekomstbestendiger kan worden.

Hulpmiddelen Regel Het!
Om problemen met hulpmiddelen écht aan te pakken, is een landelijk verbeterplan nodig. Dat stelt Ieder(in) in een aparte oproep Hulpmiddelen RegelHet! aan de Tweede Kamer.

Kijk hier voor de brief van Ieder(in) over de begrotingsbehandeling


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Begroting VWS: discussie over geld mag oplossingen niet in de weg staan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!