Mensen met een depressieve stoornis of angststoornis zijn kwetsbaar voor psychisch geweld

Mensen met een alcoholverslaving of een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico om slachtoffer te worden van fysiek, seksueel en psychisch geweld. Mensen met een depressieve stoornis of angststoornis zijn kwetsbaar voor psychisch geweld.

Dat blijkt uit een nieuwe studie naar het verhoogde risico op toekomstig slachtofferschap, ook wel victimisatie genoemd. Onderzoekers van het Trimbos-instituut en GGZinGeest maakten gebruik van gegevens van de 5.303 deelnemers aan de eerste twee metingen van de studie NEMESIS-2, een onderzoek uitgevoerd door het Trimbos-instituut naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking.

Risico op psychisch en fysiek/seksueel geweld
Er werden 12 veelvoorkomende psychische aandoeningen onderzocht. Ook werden 4 vormen van jeugdtrauma gemeten, omdat vroeger jeugdtrauma een belangrijke voorspeller is van victimisatie in de volwassenheid. Mensen met een depressieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale fobie en alcoholafhankelijkheid bleken een verhoogd risico te hebben om in de daaropvolgende drie jaar slachtoffer van psychisch geweld te worden, wanneer rekening werd gehouden met jeugdtrauma. Alleen mensen met alcoholafhankelijkheid hadden een verhoogd risico om in de daaropvolgende drie jaar slachtoffer te worden van fysiek/seksueel geweld, wanneer rekening werd gehouden met jeugdtrauma.

Jeugdtrauma
Mensen met een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico op victimisatie in de volwassenheid. Dit blijkt te gelden voor alle typen van jeugdtrauma die werden vastgesteld in NEMESIS-2: fysieke mishandeling, seksuele mishandeling, psychische mishandeling en pesten. Deze ervaringen waren bovendien voorspellend voor zowel fysiek/seksueel geweld als psychisch geweld in de volwassenheid.

Inzetten op voorkomen victimisatie
Mensen met alcoholafhankelijkheid of met een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico om slachtoffer te worden van alle drie vormen van geweld (fysiek, seksueel en psychisch). Mensen met een depressieve stoornis of angststoornis zijn kwetsbaar voor psychisch geweld. Gezien de grote impact van geweld op slachtoffers is het belangrijk dat preventieve interventies worden ontwikkeld om victimisatie in deze risicogroepen te voorkomen, stellen de onderzoekers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos Instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mensen met jeugdtrauma of alcoholverslaving vaker slachtoffer van geweld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!