De resultaten geven dus een eerste beeld, maar zijn niet representatief voor de specialistische ggz in Nederland

De gevolgen van de tweede coronagolf voor de behandeling van ggz-patiënten lijken relatief beperkt. Het aantal gestarte zorgtrajecten ligt iets lager dan in voorgaande jaren. We zien in de data tot 11 oktober dat het aantal opnamedagen sinds deze zomer ongeveer 90 procent is van dat aantal in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit een analyse van de gevolgen van de corona-uitbraak voor de geestelijke gezondheidszorg van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Trimbos instituut.

In de volgende analyse van de gevolgen van de corona-uitbraak voor de ggz kunnen we op basis van cijfers over heel oktober een vollediger beeld geven van de mogelijke afschaling van de geestelijke gezondheidszorg als gevolg van de tweede golf.

Eerste beeld
De informatie over de geleverde zorg werd voor deze rapportage gebaseerd op een klein aantal instellingen die samen zo’n 10% van de patiënten in de specialistische ggz behandelen. De resultaten geven dus een eerste beeld, maar zijn niet representatief voor de specialistische ggz in Nederland.

Wachttijden
In de wachttijden signaleren we weinig veranderingen in de laatste maanden. Dit geldt voor zowel de wachttijd voor de intake als voor de behandeling. Ook voor de meeste diagnoses zien we dat de wachttijden vergelijkbaar zijn met 2019. De wachttijden voor de geestelijke gezondheidszorg waren voor sommige diagnoses voor de corona-uitbraak al (soms veel) hoger dan de Treeknorm.

Verwijzingen
Het aantal verwijzingen – gebaseerd op data van Zorgdomein – is landelijk gezien rond het niveau van 2019 en iets lager dan we zouden verwachten voor 2020. Wanneer we inzoomen, zien we verschillen tussen leeftijden: kind/jeugd ligt ver boven de lijn van 2019, ouderen iets er onder. Mogelijk duidt dit erop dat er verwijzingen voor kinderen worden ingehaald.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Lichte daling nieuwe ggz-behandelingen tijdens begin tweede coronagolf
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!