In 2020 zijn al versnellers ingezet in een aantal regio’s

ZonMw start een nieuw programma om de inzet van zogenoemde versnellers in de ggz voort te zetten en uit te bereiden. Een ‘versneller’ is iemand die helpt met het opzetten van een samenwerkingsverband in de regio tussen partners die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de wachttijden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij dat dit initiatief van de Stuurgroep Wachttijden GGZ een vervolg krijgt na de eerste inzet van versnellers in 2020. ZN is een van de leden van deze stuurgroep.

Naast het terugdringen van de wachttijden kijken de versnellers bovendien naar de mogelijkheden om geslaagde samenwerkingen in de toekomst te behouden. Daarnaast zijn ze bezig betere grip te krijgen op de in- door- en uitstroom van mensen die een behandeling nodig hebben of hadden. De versneller is onafhankelijk en werkt niet voor één van de partijen in de regio.

Evaluatie versnellers blijkt positief
In 2020 zijn al versnellers ingezet in een aantal regio’s. Na een evaluatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de inzet van regionale versnellers een positieve uitwerking heeft. Daarom wil het ministerie van VWS de inzet van versnellers voort zetten. In meerdere regio’s  wordt nu gestart met een versneller.

ZonMw organiseert de voortzetting en uitbreiding van de inzet van versnellers. Het nieuwe ZonMw-programma “Versnellers binnen de Geestelijke Gezondheidszorg” staat volledig in het teken van het inzetten van versnellers om een samenwerkingsverband op te zetten of voort te zetten. Er zijn met dat doel twee subsidieoproepen opengesteld: een voor een startsubsidie en een voor een uitvoeringssubsidie:

  • Startsubsidie: deze subsidieoproep is gericht op regio’s die met behulp van een versneller een nieuwe samenwerking willen opzetten. 
  • Uitvoeringssubsidie: deze subsidieoproep is gericht op regio’s die met behulp van een versneller een bestaand samenwerkingsverband willen voortzetten of uitbreiden.    

Het indienen van een subsidieaanvraag voor beide subsidieoproepen is alleen mogelijk als de aanvrager vóór 15 augustus 2022 een vooraanmelding heeft gedaan. Kijk voor meer informatie op de site van ZonMw.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Versnellers helpen bij verminderen wachttijden in de ggz
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!