De samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars is de afgelopen jaren sterk uitgebreid
Gemeenten en zorgverzekeraars zetten een volgende stap in hun samenwerking voor de juiste zorg en ondersteuning in de regio. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afgesproken om toe te werken naar een sluitend samenwerkingsnetwerk waardoor inwoners in elke regio verzekerd zijn van een goede samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars op zorg en ondersteuning.
De samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars is de afgelopen jaren sterk uitgebreid, met name als het gaat om ouderenzorg, preventie en geestelijke gezondheidszorg. Ouderen wonen langer thuis, de mogelijkheden voor preventie in de wijk nemen toe en de zorg- en ondersteuningsvraag van mensen met psychische problemen hangt steeds meer samen. Hierdoor groeit de behoefte aan goede, lokale afstemming. Dat maakt de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars noodzakelijk en vanzelfsprekend. De nieuwe afspraken tussen VNG en ZN moeten zorgen voor een sluitend netwerk waarmee in elke regio de samenwerking op zorg en ondersteuning tot stand komt.
Werkstructuur voor regionale samenwerking
Gemeenten en zorgverzekeraars staan elke dag in contact met hun inwoners c.q. verzekerden om voor hen de juiste zorg en ondersteuning te organiseren. Samen met lokale partners zijn gemeenten en zorgverzekeraars in staat om de zorg en ondersteuning snel af te stemmen op de lokale behoefte. Iets wat met landelijk beleid vrijwel niet lukt. Gemeenten en zorgverzekeraars zien dat hun aanpak in de regio werkt, maar dat er ook nog genoeg kansen zijn om de samenwerking te verbeteren. Daarom hebben de VNG en ZN verder een werkstructuur afgesproken waarmee gemeenten en zorgverzekeraars met elkaar snel en effectief knelpunten in de regio kunnen oplossen.
Focus op ouderenzorg, preventie en GGZ
De VNG en ZN werken sinds 2016 met een samenwerkingsagenda. Deze agenda is bedoeld om gemeenten en zorgverzekeraars te ondersteunen bij het maken van regionale afspraken. De agenda richt zich met name op ouderenzorg, preventie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz). In de ouderenzorg is goede afstemming nodig tussen de huishoudelijke hulp en wijkverpleging, bijvoorbeeld als het gaat om maaltijdvoorzieningen. Gemeenten en zorgverzekeraars stemmen hun preventieactiviteiten steeds meer af zodat preventie voor doelgroepen en individuele behandelingen elkaar kunnen versterken. Voor de GGZ is het belangrijk dat mensen met psychische klachten na hun GGZ-behandelingen kunnen rekenen op geschikte woonruimte, werk en ondersteuning vanuit de gemeente.