De maatschappij wordt steeds ingewikkelder, waardoor deze kwetsbare cliëntengroep steeds meer overvraagd en overbelast raakt

De nieuwste cijfers laten zien dat ongeveer 1 op de 5 nieuwe cliënten in de ggz een IQ heeft onder de 85. En, de vraag naar zorg en ondersteuning voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen neemt toe. De maatschappij wordt steeds ingewikkelder, waardoor deze kwetsbare cliëntengroep steeds meer overvraagd en overbelast raakt. Tegelijk horen we bij toezichtbezoeken terug dat aanbieders van ggz of gehandicaptenzorg het lastig vinden om de zorg voor deze specifieke cliëntengroep in de praktijk te organiseren.

Binnen de ggz is de ervaring dat deze cliënten vaak worden overvraagd door de werkwijze, behandeling en benadering. Binnen de gehandicaptenzorg wordt juist de psychiatrische problematiek te weinig behandeld. Hoe kan voor deze kwetsbare cliëntengroep alsnog passende zorg geboden worden?

Een uitdaging voor de toekomst waar de inspectie vanuit haar rol als toezichthouder graag aan bij draagt. De inspectie bezocht daarom vier gespecialiseerde zorgaanbieders die zich richten op deze zorg. Door bij hen te mee te kijken, doen we kennis op over dit type zorg. Zo raken steeds meer zorgaanbieders gemotiveerd om ook voor deze cliëntengroep persoonsgerichte zorg mogelijk te maken. Op basis van deze bezoeken maakten we de factsheet: ‘Passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek’.

Sluit aan bij de cliënt
Bij alle aanbieders zagen wij dat men aansluit bij de individuele behoeften van de cliënt. Dat kan door samen met begeleiders, psychiaters en cliënten een levenslijn maken. Of door in een signaleringsplan aan te geven wat een cliënt nodig heeft als er teveel prikkels ontstaan. Ook in de communicatie moet worden aansloten bij het niveau van de cliënt. Het helpt dan om in een lager tempo te praten of door visuele hulpmiddelen als video of app’s in te zetten. 

Investeren in multidisciplinair werken en scholing
Bij de bezochte zorgaanbieders zagen we dat de behandelteams samengesteld zijn uit zorgprofessionals met expertise uit ggz en gehandicaptenzorg. Zo leren zorgverleners en behandelaars uit beide sectoren  van elkaar: De ggz leert veel van de benaderingswijze van cliënten uit de gehandicaptenzorg en de gehandicaptenzorg van behandelmethoden van de ggz. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking van trauma’s. De betrokkenheid van behandelaars en zorgverleners om voor deze cliënten het verschil te maken, helpt om de juiste verbinding te krijgen tussen de ggz en de gehandicaptenzorg.

De inspecteurs hebben mooie voorbeelden gezien bij de zorginstellingen. Tegelijk werd ook duidelijk dat de  ggz en gehandicaptenzorg uitdagingen kent. Door de huidige financieringsstructuur van de specialistische ggz en schotten in de zorg is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorgzwaarte indicatie bij volwassen cliënten aan te passen. Door een tekort aan vervolgplekken lukt het niet altijd om cliënten door te plaatsen. Ook de samenwerking met de Wmo- zorgaanbieders kan beter. Veel cliënten ontvangen nu zorg van wijkteams, maar deze zijn niet altijd voldoende toegerust om aan deze specifieke cliëntengroep juiste zorg te bieden.

Kennis delen is eerste stap
Door deze bijzondere samenwerking tussen ggz en gehandicaptenzorg ontstaat kennis en ervaring over passende zorg voor deze kwetsbare cliënten. Deze expertise moet worden gedeeld met reguliere zorgaanbieders bijvoorbeeld door scholing te ontwikkelen. Ook de inspectie zal de aandacht voor deze groep in toezichtsactiviteiten blijven meenemen. Wij hopen zo bij te dragen aan passende ggz zorg voor iedere cliënt. De factsheet ‘Passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek’ biedt daarin een eerste stap.

Passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Passende ggz zorg voor iedere cliënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!