(advertentie)

DGT is een veelbelovende behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis.

De DGT is een emotieregulatiebehandeling, welke goed van toepassing zou kunnen zijn bij mensen die lijden aan binge eating disorder. Eerdere studies zijn bemoedigend. Echter, de DGT behandeling is nog niet volgens de ‘gouden standaard’ getoetst. Amarum doet precies dit, namelijk DGT vergelijken met Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Amarum (GGNet) toetst of de DGT inderdaad even effectief of effectiever is dan de reguliere CGT eendaagse dagbehandeling. Naar verwachting zal DGT een passende behandeling zijn voor een deel van de patiënten van Amarum, net zoals CGT een passende behandeling is voor een deel van de patiënten. De vraag is welke patiënt het beste van welke behandeling kan profiteren. Daarom vergelijkt Amarum predictoren voor behandelsucces tussen de beide behandelingen, om zo een opmaat te kunnen maken naar geïndiceerde toewijzing aan CGT dan wel DGT.

VERWACHTING

De verwachting is dat DGT even effectief is als CGT. De doelgroep van DGT zijn mensen vanaf 16 jaar die lijden aan anorexia nervosa, met (ernstig) ondergewicht en een post-traumatische stressstoornis.

HERSTEL

De algemeen geldende opvatting in de behandeling van eetstoornissen is dat mensen die lijden aan anorexia nervosa eerst tenminste gedeeltelijk hersteld moeten zijn qua lichaamsgewicht voordat zij ontvankelijk zijn voor psychotherapie. Dit, omdat ondergewicht zowel cognitieve inflexibiliteit als emotionele vervlakking met zich meebrengt. Binnen Amarum merken ze op dat patiënten met traumatische ervaringen soms dusdanig baat hebben bij de affectieve vervlakking horende bij het ondergewicht, dat zij hierdoor niet tot herstel van gezond gewicht (durven) komen. Amarum wil uitzoeken of behandeling van traumatische ervaringen ten tijden van ondergewicht mogelijk is, en of dit het herstel van gewicht en van de eetstoornis vergemakkelijkt.

De verwachting is dat posttraumatische stressstoornis ook tijdens ernstig ondergewicht effectief behandeld kan worden.

TOPGGZ

Amarum GGNet heeft voor de combinatie van hoogspecialistische patiëntenzorg, innovatieve behandelingen en kennisoverdracht een TOPGGz Keurmerk ontvangen.

Bron: GGZ Nederland

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-06-18

Relevante artikelen ...

Misofonie geen officieel erkende psychische stoornis Omdat misofonie geen erkende psychische stoornis is en de behandeling niet bewezen effectief is, wordt het niet vergoed vanuit het basispakket Iedere... GGZ Mon, 15 Oct 2018, 13:05:33
Virtual Reality therapie helpt bij psychose Therapie met Virtual Reality (VR) helpt mensen met een psychose Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en a... GGZ Sat, 10 Feb 2018, 13:16:03