DGT is een veelbelovende behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis.

De DGT is een emotieregulatiebehandeling, welke goed van toepassing zou kunnen zijn bij mensen die lijden aan binge eating disorder. Eerdere studies zijn bemoedigend. Echter, de DGT behandeling is nog niet volgens de ‘gouden standaard’ getoetst. Amarum doet precies dit, namelijk DGT vergelijken met Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Amarum (GGNet) toetst of de DGT inderdaad even effectief of effectiever is dan de reguliere CGT eendaagse dagbehandeling. Naar verwachting zal DGT een passende behandeling zijn voor een deel van de patiënten van Amarum, net zoals CGT een passende behandeling is voor een deel van de patiënten. De vraag is welke patiënt het beste van welke behandeling kan profiteren. Daarom vergelijkt Amarum predictoren voor behandelsucces tussen de beide behandelingen, om zo een opmaat te kunnen maken naar geïndiceerde toewijzing aan CGT dan wel DGT.

VERWACHTING

De verwachting is dat DGT even effectief is als CGT. De doelgroep van DGT zijn mensen vanaf 16 jaar die lijden aan anorexia nervosa, met (ernstig) ondergewicht en een post-traumatische stressstoornis.

HERSTEL

De algemeen geldende opvatting in de behandeling van eetstoornissen is dat mensen die lijden aan anorexia nervosa eerst tenminste gedeeltelijk hersteld moeten zijn qua lichaamsgewicht voordat zij ontvankelijk zijn voor psychotherapie. Dit, omdat ondergewicht zowel cognitieve inflexibiliteit als emotionele vervlakking met zich meebrengt. Binnen Amarum merken ze op dat patiënten met traumatische ervaringen soms dusdanig baat hebben bij de affectieve vervlakking horende bij het ondergewicht, dat zij hierdoor niet tot herstel van gezond gewicht (durven) komen. Amarum wil uitzoeken of behandeling van traumatische ervaringen ten tijden van ondergewicht mogelijk is, en of dit het herstel van gewicht en van de eetstoornis vergemakkelijkt.

De verwachting is dat posttraumatische stressstoornis ook tijdens ernstig ondergewicht effectief behandeld kan worden.

TOPGGZ

Amarum GGNet heeft voor de combinatie van hoogspecialistische patiëntenzorg, innovatieve behandelingen en kennisoverdracht een TOPGGz Keurmerk ontvangen.

Bron: GGZ Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!