Er zijn veel te weinig betaalbare en geschikte woningen, juist voor patiënten en cliënten uit de opvang, beschermd wonen en ggz

Er zijn niet alleen méér woningen nodig in Nederland, maar vooral ook andere woningen. Dat bepleiten Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland. Er zijn veel te weinig betaalbare en geschikte woningen, juist voor patiënten en cliënten uit de opvang, beschermd wonen en ggz, dat vraagt om rigoreuze oplossingen. Op 7 juni debatteert de Tweede Kamer over de Staat van de Volkshuisvesting met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken presenteerde een Woonagenda met een ambitie om, met  partners als Aedes, Vastgoed belang en de Woonbond, 75.000 woningen per jaar bij te bouwen. Dit geldt dan de hele woningmarkt. Het woningtekort stijgt echter op korte termijn van 134.000 naar 200.000 lezen we in de Staat van de Volkshuisvesting. Op 7 juni wordt deze Staat van de Volkshuisvesting besproken. Als branches met leden die opvang, beschermd wonen en ggz verzorgen, doen wij een oproep om te komen tot een stevig plan, een Masterplan Sociale Woningbouw, waardoor juist aan de onderkant van de woningmarkt ruimte ontstaat. Het gaat dan niet alleen om betaalbare woningen, maar juist ook andere woningen: voor eenpersoonshuishoudens. Voldoende geschikte woonruimte voor deze doelgroepen zorgt er immers voor dat mensen niet onnodig lang in de opvang, beschermd wonen of ggz-instelling hoeven te verblijven.

Meedoen vraagt meer dan alleen een woning
Dit vraagt niet alleen daadkracht, maar ook inzet van creativiteit. Waarom zouden Tiny Houses of appartementen in een leegstaand kantoorpand niet snel kunnen worden gerealiseerd? Wel willen we inzetten op duurzaamheid en geen snelle, tijdelijke oplossingen. Mensen moeten wonen in een gewone wijk. Dat betekent overigens ook, dat een woning alleen niet genoeg is. Begeleiding, schuldhulp, zorg, er kan van alles nodig zijn om mensen deel te laten nemen aan de samenleving. Daarom dringen we er bij minister Ollongren aan om het vraagstuk wonen integraal en met haar collega bewindslieden van andere ministeries, op te pakken.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Tijd voor masterplan sociale woningbouw
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 juni 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!