Deze ramingen blijven zeer onzeker vanwege de corona-uitbraken

In de ZorgCijfers Monitor publiceert Zorginstituut Nederland elk kwartaal over de kostenontwikkelingen van het basispakket (Zorgverzekeringswet) en de langdurige zorg (Wet langdurige zorg). Deze Monitor bevat de cijfers voor het derde kwartaal van 2020. Deze ramingen blijven zeer onzeker vanwege de corona-uitbraken. Grootste stijgers dit kwartaal zijn huisartsenzorg, hulpmiddelen en GGZ. Bij mondzorg en verpleging en verzorging verwacht het Zorginstituut een kostendaling.

Basispakket: extra kosten voor corona, minder voor reguliere zorg
De kosten van het basispakket stijgen in 2020 naar verwachting tot ongeveer € 48 miljard. Dit is ruim € 1,5 miljard meer dan in 2019, een stijging van 3,4%. De grootste kostenpost, de medisch-specialistische zorg (€ 24,7 miljard), is gestegen met 3,3%. Het beeld over de cijfers van het derde kwartaal komt overeen met het tweede kwartaal. Daarmee is de verwachte stijging stabiel. Tot nu toe bedragen de extra kosten voor de basisverzekering vanwege corona € 4,131 miljard. Daartegenover staat een afname van kosten voor reguliere zorg, doordat mensen daar vanwege corona minder gebruik van maken. Dit betreft alleen kosten voor de eerste golf. Het effect van de tweede golf is nog niet in deze monitor verwerkt, aangezien deze golf pas in het vierde kwartaal op gang kwam. Ook zijn voor de langdurige zorg nog geen cijfers beschikbaar over de extra coronakosten.

Kosten huisartsenzorg hoger door corona
De kosten van de huisartsenzorg stijgen in 2020 naar verwachting met 7,8% (€ 286 miljoen). Daarvan is de helft reguliere zorg en de helft kosten verbonden aan coronazorg. 

FGM-effect op kosten hulpmiddelen
De gedeclareerde kosten voor hulpmiddelen stijgen in 2020 met 9,6% iets meer dan verwacht naar € 286 miljoen. Ten dele komt dit door de grotere vraag naar de Flash Glucose Monitor, die sinds 10 december 2019 uit de basisverzekering wordt vergoed.

Coronakosten GGZ nog onzeker
In de GGZ stijgen de kosten in 2020 naar verwachting 6% (€ 227 miljoen). Daarvan is € 122 miljoen reguliere zorg en € 105 miljoen verbonden aan coronazorg. Maar door de lange behandeltermijnen in de GGZ zijn de cijfers nog lang niet compleet. We verwachten een bijstelling van de kostenstijging voor 2020 als verzekeraars een beter beeld krijgen van de corona-effecten.

Lagere kosten voor mondzorg en verpleging en verzorging
De kosten van mondzorg liggen voor heel 2020 naar verwachting € 7 miljoen lager (- 0,8%). Dit zit vooral in de continuïteitsbijdrage die mondzorgaanbieders ontvangen om hun praktijk in coronatijden te kunnen voortzetten. De declaraties zullen naar verwachting nog worden bijgesteld.

In de verpleging en verzorging vallen de verwachte kosten voor de basisverzekering in 2020 € 33 miljoen lager uit (1%). Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat na de eerste corona-uitbraak minder mensen gebruikmaakten van wijkverpleging na een behandeling in het ziekenhuis. Ook daalde het aantal verwijzingen van huisartsen.

Goede en toegankelijke zorg voor alle Nederlanders
De Nederlandse gezondheidszorg is één van de beste ter wereld. Iedereen betaalt eraan mee, via belastingen en de verplichte basiszorgverzekering. Het Zorginstituut waakt erover dat onze zorg goed en betaalbaar is én blijft. Dit alles om ons geld voor de zorg alleen te besteden aan waardevolle behandelingen waarvan vaststaat dat die écht werken. Deze ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes maken we uiteindelijk voor en namens 17 miljoen Nederlanders. Zodat iedereen ook in de toekomst toegang houdt tot goede en betaalbare zorg.

Publicaties
ZorgCijfers Monitor: 3e Kwartaalbericht 2020 kostenontwikkeling Zvw en Wlz


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorginstituut Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorginstituut Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kostenstijging basispakket stabiel met 3,4%
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!