Dit roept de vraag op of kinderbeschermingsmaatregelen na seksueel geweld effectief worden uitgevoerd

Er zijn geen recente cijfers van het aantal kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, en cijfers over online seksueel geweld ontbreken helemaal. Pas wanneer bekend is hoeveel slachtoffers er zijn, kan achterhaald worden of het beleid om het aantal slachtoffers terug te dringen effectief is. Dat concludeert de Nationaal Rapporteur in de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2018.

Op basis van een eerdere studie wordt geschat dat in 2016 7.800 jongens en 13.000 meisjes tussen 12 en 16 jaar slachtoffer waren van seksueel geweld. Er zijn geen cijfers bekend van kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren ouder dan 16 jaar. De Nationaal Rapporteur adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van ministerie van Justitie en Veiligheid om te kijken of te achterhalen is hoeveel kinderen jonger dan 12 jaar slachtoffer zijn.

Een ander advies, gericht aan de ministers voor Rechtsbescherming en van VWS, is te onderzoeken hoe effectief kinderbeschermingsmaatregelen voor deze kinderen zijn en of hulp tijdig op gang komt. 15 procent van de kinderen die onder toezicht waren gesteld en bij wie de Raad voor de Kinderbescherming een vermoeden had van seksueel geweld, kreeg namelijk door lange wachtlijsten niet binnen zes maanden hulp. Dit roept volgens de rapporteur de vraag op of kinderbeschermingsmaatregelen na seksueel geweld effectief worden uitgevoerd.

Meer informatie
Bericht Nationaal Rapporteur
Factsheet Slachtoffermonitor
Rapport Slachtoffermonitor


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Te weinig bekend over slachtoffers seksueel geweld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 21 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!