(advertentie)

INGIMAGE

Voor patiënten met knieartrose is oefentherapie een effectieve behandeling.

Echter, 60-85% van de artrosepatiënten heeft te maken met bijkomende ziektes zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas. Deze comorbiditeit kan een belangrijk obstakel zijn voor oefentherapie.

Vaak worden patiënten met artrose en comorbiditeit niet of niet adequaat behandeld. Van het effect van oefentherapie op patiënten met knieartrose en ernstige comorbiditeit is weinig bekend. Mariëtte de Rooij, fysiotherapeut bij Reade, toont nu met haar onderzoek aan dat een oefenprogramma op maat zeer effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Op donderdag 16 februari promoveert De Rooij bij VUmc op haar onderzoek "Comorbidity in knee osteoarthritis, development and evaluation of tailored exercise therapy''.

Oefentherapie neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van knieartrose. Mensen met knieartrose en ernstige comorbiditeit worden echter vaak uitgesloten van behandeling, vanwege de risico's die hartproblematiek of diabetes met zich mee kunnen brengen.

De Rooij ontwikkelde een programma voor oefentherapie aangepast aan de aanwezigheid van comorbiditeit. Bij patiënten met knieartrose en ernstige comorbiditeit (hartproblematiek, type 2 diabetes, COPD of obesitas) onderzocht zij of dit programma op maat effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren. Gedurende 20 weken kreeg de groep een geïndividualiseerd oefenprogramma. De resultaten tonen aan dat een oefenprogramma op maat zeer effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Het functioneren van de patiënten verbeterde zelfs nog nadat het oefenprogramma was afgelopen. Bovendien is het oefenprogramma veilig gebleken. De resultaten van deze studie laten zien dat oefentherapie, mits aangepast aan comorbiditeit, een belangrijke behandeloptie is voor patiënten met knieartrose en (ernstige) comorbiditeit.

Bron: VUmc

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2022-08-09

Relevante artikelen ...

COVID-19-vaccinatie zeer effectief Dit blijkt uit een analyse van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Thuiswonende 75-plussers zijn vanaf drie weken na de tweede pri... Acute zorg Tue, 08 Jun 2021, 06:09:02
Het vaccin van AstraZeneca heeft meer voordelen dan nadelen Het Europees Geneesmiddelenbureau stelt het coronavaccin van AstraZeneca is veilig voor gebruik en effectief De voordelen van het coronavaccin van As... Acute zorg Thu, 18 Mar 2021, 19:03:53
Bloedverdunning ‘uitzetten’ als het moet In Nederland gebruiken 400.000 mensen bloedverdunners, ook wel antistollingsmiddelen genoemd, om de kans op trombose of infarct te verkleinen. Door... Acute zorg Thu, 13 Jul 2017, 18:36:11

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com